İYİ PARA HABER

Kredi Almak İçin Ne Gibi Şartlar Mevcuttur? (Detaylı Anlatım)

13.11.2023
Kredi Almak İçin Ne Gibi Şartlar Mevcuttur? (Detaylı Anlatım)

Kredi almak için gereken şartlar her bankaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Bugün sizlere genel olarak Kredi almak için ne gibi şartların olduğunu anlatacağız. Kredi, bankadan faiz karşılığında ve belirli vade ile alınan para miktarıdır. Kredi aslında şu anki bankaların en büyük silahıdır. Bankalar kendi müşteri portföyünü büyütmek için kredi kampanyaları yapmaktadır. Bu kredi kampanyalarından yararlanmak için de kredi almak için şartlar mevcuttur.

Kredi Çeşitleri Nelerdir?

Bankaların kredi çeşitleri oldukça fazladır. En çok tercih edilen kredi çeşidi ise ihtiyaç kredisidir. İhtiyaç Kredisi için bankalar çok cazip kampanyalar yaparak krediler açmaktadır. Günümüzde ihtiyaç kredisi çekmek o kadar hızlı olmuştur ki artık şubeye bile gitmenize gerek kalmadan telefonunuzun başında kredi başvurusu yapıp, onaylanan kredinizi anında çekebiliyorsunuz. Hal böyle olunca da kredi çekmek isteyen vatandaşlarımız işlerini aksaktmadan kredi sahibi olabiliyorlar. İhtiyaç kredilerinde vade en fazla 48 ay olmalıdır. 48 aydan fazla hiç bir bankada kredi vadesi yoktur.

Bir başka kredi çeşidi de konut kredisidir. Ev sahibi olmak için başvurulan kredi çeşidine, bankalar kendi rekabetlerini kızdırmak için güncel kampanyalar yapmaktadır. Ev sahibi olmak istiyorsanız konut kredisi size yardımcı olacak bir kredi çeşididir. Konut kredilerinde vade 120 ay 240 ay ve hatta bazı bankalarda 360 ay olarak verilmektedir. Ama en çok tercih edilen vade 120 ay yani 10 senedir.

Taşıt kredisi de müşteriler tarafından tercih edilen bir kredi çeşididir. Araç almak için kullanılan bu kredi çeşidinde de vade en fazla 48 ay olarak belirlenmiştir. Taşıt kredisinde ister sıfır araç olsun isterseniz ikinci el araçlarınız olsun kredilendirerek, müşterilerine hizmet sunmaktadır. Yalnız ikinci el araç alırken bankaların ikinci el araç yaşı kurallarını iyi araştırmanızı öneririz. Bazı bankalar 10 yaş arabaya kredi verirken bazıları için bu 5 yaşında kalabiliyor. Bunu dikkat ederek başvuru yapabilirsiniz.

Daha başka kredi çeşitleri de vardır. KOSGEB Kredisi, Ticari krediler, Yat Almak için kredi, Hayvancılık Kredisi ve benzeri kredilerde bankalar tarafından hizmet verilen kredi çeşitleridir.

Kredi Notu Önemli mi?

En RiskliOrta RiskliAz RiskliİyiÇok İyi
1-699700-10991100-14991500-16991700-1900

Kredi notu bankaların müşterilerine vereceği kredi için en önemli etkendir. Eğer kredi notunuz düşük ise kredi çekme olasılığınız imkansızdır. Öncelikli olarak kredi başvurusu yapmadan önce kredi notunuzu öğrenmenizi öneririz. Kredi notunu internet üzerinden findeks.com sitesinden öğrenebilirsiniz. Eğer kredi notunuz 1100 ve üzerindeyse kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Eğer kredi notunuz, 800 – 1100 arasında ise N-Kolay krediye başvurabilir ve ya kredi kartı başvurusunda bulunabilirsiniz. Daha düşük kredi notunuz için kredi notunuzu yükseltmeyi deneyin.

Kredi notunuzu yükseltmek için tıklayınız.

Gelir Durumu Önemli Mi?

Bankalardan kredi çekebilmeniz için bir gelirinizin olması gerekmektedir. Bankalar sizin gelir belgenize göre kredi vermektedir. Tabi bu gelirin ayrıca belgelendirilmesi de gerekir. Belgeleyebildiğiniz maaş ile ne kadar kredi alabilceğinizi bankanız size söyleyecektir. Örneğin aylık 1000 TL ödemeli bir kredi alıyorsanız 1500 TL gelir belgeniz var ise bu krediyi size vermeyeceklerdir. En az 2000 TL hatta bazı durumlarda 2500 TL gelir belgeniz olması lazım ki krediyi rahat bir şekilde kullanabilesiniz.

Sigorta Gerekli mi?

Sigorta bazı bankalarda olmazsa olmaz bazı bankalarda ise gerekli olmayan bir durumdur. Evraksız kredi veren bankalar da bazı zamanlar sigorta aranmaz ama bazı bankalar ise en az 3 ay sigorta girişinizin olmasını ister. Örneğin Garanti Bankası 3 ay sigortanız olması durumunda kredi başvurusu yaptırmaktadır. Eğer vergi levhanız var ise en az 6 ay vergi levhanızın faal olması gerekir. Emekli olup çalışanlardan ise bazı bankalar prim desteği isteyebilir ama bazı bankalar bunu gerek görmez. Memursanız da bankalar zaten sizin memur maaşınıza göre kredi verirler. SGK varmı yok mu diye bakmazlar. Memurlar için en önemlisi kredi notudur. Kredi notu düşük olan memurlar kredi çekemezler.

Kredi Başvurusu Şartlar Nelerdir?

  • Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir.
  • Yaşınız 18 yaşının altındaysa kredi başvurusunda bulunamazsınız. Bankalar genelde 20 yaş altına kredi verme konusunda titiz davranmaktadırlar. Özellikle erkek bireylerin önünde askerlikleri olduğu için 21 22 yaşlarından sonra kredi işlemlerini yapmaktadırlar. 20 yaşının altındakilerden kefil ve ya teminat istenebilir. Ancak bu şekilde kredinize ilerleyebilirsiniz.
  • Bankalarla aranızın güzel olması gerekmektedir. Daha önce kullandığınız kredi ve ya kredi kartlarını gününde ödemediyseniz, yasal ve ya idari takibe düştüyseniz, kredi notunuzu en diplere kadar düşürdüyseniz kredi başvurunuz olumsuz olacaktır. Bir an önce kredi notunuzu düzeltip kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Kredi notunuzu düzelteceğiniz tahmini ay : 4-8 ay arasıdır.
  • Eğer teminat karşılığı ipotekli kredi kullanacaksanız, eş rızası çok önemlidir. Eğer evli ve bu krediye başvuru yaptıysanız eşinizin de evinizi ipotek vermeye kabul ettirmeniz gerekir. Bütün işlemler bittikten sonra eş rızası için eşiniz bankaya gelip imza atacaktır.
  • Kredilerde konut kredisi hariç 48 ay vadeyi geçemezsiniz. Kredinin türü ne olursa olsun kredi vadesi 48 ay olacaktır. 48 ay 4 yıl yapmaktadır. Konut kredilerinde ise vade 360 aya kadar yani 30 yıl kadar uzatabiliyorsunuz.
  • Bankalara vereceğiniz gelir belgeleri resmi olmalı, kaşe,mühür ve yetkili kişinin imzası dahilinde olmalıdır. Bankalar resmi olmayan, imzasız, mühürsüz ve kaşesiz evrakları kabul etmeyeceği gibi kredinizi de olumsuz olarak değerlendirirler.
  • Evdeki diğer kişilerin gelirleri sadece konut kredisi alırken gereklidir. Bireysel kredi çekerken, hane gelirleriniz geçerlilik sayılmaz. Eğer kredinizi güçlendirmek istiyorsanız hanedeki diğer kişileri kredinize kefil yapabilirsiniz.

Kredi Kullanmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Özel sektör çalışanları için, kimlik fotokopisi, maaş bordrosu ve ya maaş yazısı , çalıştığı işyerinin imza sirküleri, ikametgah belgesi, SGK belgesi, ev alınacaksa tapu fotokopisi, araç alınacaksa aracın ruhsatı ve ya faturası, varsa ek gelirler. ( Kira vs. )
  • Kamu Çalışanları için, kurumun maaş bordrosu, ikametgah belgesi, ev alınacaksa tapu fotokopisi, araç alınacaksa aracın ruhsatı ve ya faturası, varsa ek gelirler. ( Kira vs. )
  • Emekliler için, Emekli maaş döküm belgesi, ikametgah belgesi, ev alınacaksa tapu fotokopisi, araç alınacaksa aracın ruhsatı ve ya faturası, varsa ek gelirler. ( Kira vs. )
  • Vergi Levhalı müşterileri için, Güncel vergi levhası, İmza sirküleri, Oda kayıt Belgesi, Bilanço ve gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi, ev alınacaksa tapu fotokopisi, araç alınacaksa aracın ruhsatı ve ya faturası, varsa ek gelirler. ( Kira vs. )

Sizlere bu yazımızda Kredi Almak İçin Ne Gibi Şartlar Mevcuttur hakkında bilgiler verdik. Sizlerde bu konu hakkında sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında yazabilirsiniz. 

Gelir Belgesiz Aynı Anda 2 Bankadan Kredi Almak

Maaşını Denizbank’tan Alanlara Kredi

Burgan Bank’tan Hızlı 5000 TL 60 Ay Vadeli Kredi Başvurusu

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.