1. Anasayfa
  2. GENEL

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Avantajları Nelerdir? BES İçin Emeklilik Şartları Nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Avantajları Nelerdir? BES İçin Emeklilik Şartları Nelerdir?
Bireysel Emeklilik
0

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Bireysel emeklilik sistemi (BES) sayesinde ekstra emeklilik imkanından yararlanabilirsiniz. BES sistemi hakkında merak edilenleri sizlerle paylaşıyoruz.

Bireysel emeklilik nedir? Emeklilik sayesinde çalışma hayatını tamamladıktan sonra hayat standartlarınızı korumaya devam edebilirsiniz. Hayatınızı kaliteli bir şekilde geçirmek için BES sisteminden yararlanabilirsiniz. Sadece kamu emekli ödemesi size yetmeyebilir. Bu gibi durumlarda bireysel emeklilik size ek gelir sunar.

Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında

BES ya da diğer adıyla Bireysel Emeklilik Sistemi emeklilik döneminde ekstra gelir sunması için hazırlanan paketlerden bir tanesidir. Çalıştığınız dönem boyunca BES sistemine katkı verebilir, emeklilik döneminizde yaşam standartlarınızı tam olarak koruyabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde verdiğiniz nakit desteği emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. Birikimleriniz her geçen gün daha da değerlenir. BES sistemi kısa vadeli yatırımlar için uygun bir sistem değildir. BES sisteminde devlet katkısı daha da arttırıldı.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Avantajları Nelerdir?

BES sisteminin avantajları şu şekildedir;

Devlet Katkısı

BES sistemine geçtiğiniz zaman devlet ödemelerin 0’unu karşılar. Devlet katkısının üst limiti asgari brüt ücret tutarı üzerinden hesaplanır.

Yatırım Disiplini Sunar

Emeklilik döneminizi düşündüğünüz zaman uzun vadeli yatırım için ideal bir sistemdir. BES sistemi ile belirli dönemlerde yatırdığınız paylar, emekli olana kadar hesabınızda birikecektir. Mali bir problem yaşadığınız zaman ödemelerinize ara verebilirsiniz.

Herkes Yararlanabilir

SGK kapsamında olan kişilerde BES sisteminden yararlanabilir.

Farklı Yatırım Araçları / Profesyonel Fon Yönetimi

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde, katkı paylarınız emeklilik fonlarında değerlendirilir. Portföy yönetim şirketi bu fonları en uygun şekilde değerlendirir. Sisteme girerken yaptığınız sözleşme ile, birikimlerinizin nasıl değerlendirileceğine karar verebilirsiniz.

Emeklilik Geliri

Emekli olduğunuz zaman kazancınız ciddi şekilde düşecektir. Yaşam standartlarınızı korumak için ek gelire ihtiyaç duyabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi bu katkıyı sizlere sunacaktır.

Otomatik BES Nedir?

Otomatik BES sistemi 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Vatandaşlar iş hayatına adım attığı zaman BES’e otomatik olarak katılmaktadır. Otomatik BES sisteminde katkı payı, brüt maaşın %3’üdür. Sistemden dilediğiniz zaman çıkma hakkınız bulunuyor.

BES’e Kimler Katılabilir?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmak için yaş sınırı bulunmuyor. 18 yaşından küçük kişiler BES’e katılmak için yasal temsilcileri üzerinden başvurularını yapabilir.

BES İçin Emeklilik Şartları Nelerdir?

BES sistemine en az 10 yıl boyunca katkı payı ödemeniz durumunda emekli olma hakkınız doğar. Bu hak 56 yaşını doldurduğunuz zaman gerçekleşir. 10 yılı doldurmadan sistemden çıktığınız zaman bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerini tam olarak alamazsınız. Sistemde devlet katkı oranları şu şekildedir.

  • BES 3-6 yıl arasında ise devlet katkı payı ,
  • BES 6-10 yıl arasında ise devlet katkı payı 5,
  • BES 10. Yılını doldurduğu zaman devlet katkı payı ` olmaktadır.

10. yılın sonunda sisteme yatırdığınız tüm paraları alabilirsiniz.

BES İptali Nasıl Yapılır?

BES iptalini dilediğiniz zaman yapabilirsiniz. İptal işlemi, sözleşmenin gerçekleştirildiği banka ya da sigorta şirketinin şartlarına göre tamamlanır. Detaylı bilgi için bağlı bulunduğunuz şirketle iletişime geçmelisiniz.

Birden Fazla BES Sözleşmesi Yapılabilir mi?

Birde fazla BES sistemine giriş hakkınız bulunuyor. Ayrıca isterseniz BES hesaplarınızı birleştirmek için talepte bulunabilirsiniz. Birden fazla BES sözleşmeniz varsa ve iptal etmek istiyorsanız belirli kurallara dikkat etmeniz gerekir. Emeklilik tarihiniz eski sözleşme üzerinden değerlendirilir. Elinizde bulunan eski tarihli sözleşmeyi iptal ettiğiniz zaman burada yer alan tarihi de kaybedeceksiniz.

Merhaba Ben Vural. Emekli Banka müdürüyüm. Sizlere doğru ve eksiksiz bilgiler vermeye çalışıyorum. Sizlerde paylaştığım haberlerde sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında bana iletebilirsiniz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir