İYİ PARA HABER

Böbreğimi Satmak İstiyorum (YASAL MI?)

13.11.2023
Böbreğimi Satmak İstiyorum (YASAL MI?)

Böbreğimi Satmak İstiyorum Yasal mı? Satılık Böbrek İlanları gerçek mi?  Bu konuda aklınızda olan tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Son yıllarda yaşanan ekonomik pahalılık sebebi ile bir çok kişi hem işsiz kalmış hem de borçlarını ödeyemez duruma gelmişlerdir. Bu duruma düşen vatandaşlarımızda gözlerini karartarak organlarını satıp para ihtiyaçlarını gidermek istemektedirler.

Organ satışında herkesin aklına ilk olarak böbrek satmak gelmektedir. İnternet üzerinden yapılan aramalarda böbrek satmak isteyenler genellikle organ mafyalarının eline düşmektedir. Bu yüzden sizleri uyarmak istiyoruz. Böbrek satmak veya böbrek almak suçtur. Bu yazımızda sizlere bu konu hakkında bilgiler vereceğiz.

Böbrek Satın Alan Zenginler

Satılık Böbrek ilanları arayışı sürdüren vatandaşlarımız maalesef bu ilanları internet ortamında ve sosyal medya hesaplarında görmektedirler. Bu gibi mesajlara itibar etmemenizi öneririz. Zengin olan iş adamları, futbolcular, sanatçılar ve durumu iyi olan kişiler yardım ettiklerinde sadece para yardımı yaparlar. Bu yardımın sonucunda sizden böbrek almazlar. Eğer bu şekilde bir yaklaşım olursa muhakkak polise bildirmelisiniz. Bu yüzden internet üzerinde böbrek ilanları aramaktan vazgeçmelisiniz. Sağlığınızı kaybederseniz arkanızda kalanlara daha büyük sıkıntılar yaşatabilirsiniz.

Böbrek Satmak Yasal mı? Kanun Ne Diyor?

Organ ticareti hiçbir şekilde yasal olmayan ve ağır cezalar alabileceğiniz bir durumdur. Ancak kişiler kendi rızası ile böbrek satması halinde yasal olup olmadığını da araştırmaktadırlar. Vatandaş ben kendi rızamla böbreğimi satıyorum dediği zaman her hangi bir suç işlemiş olur mu? Bunun için Türk Ceza Kanununun 5327 sayılı 91.maddesinde düzenlenmiş olan Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar maddesi bulunmaktadır. Şimdi size bu maddenin açıklamasını söyleyelim…

Böbreğimi Satmak İstiyorum

Böbreğimi Satmak İstiyorum (YASAL MI?)

  • Madde 91 (1): Hukuken geçerli rızaya dayalı olmaksınız, kişiden organ alan kimse, 5 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun konusunun doku olması halinde ise 2 yıldan 9 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
  • Madde 91 (2): Hukuka aykırı olarak ölüden organ veya doku alan kimse, 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Madde 91 (3): Organ veya doku satın alan, satan, satılmasına aracılık eden kişi hakkında, birinci fıkrada belirtilen cezalara hükmolunur.
  • Madde 91 (4): 1. Ve 3. Fıkralarda tanımlanan suçların bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde 8 yıldan 15 yıla kadar hapis ve 10.000 güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
  • Madde 91 (5): Hukuka aykırı yollarla elde edilmiş olan organ veya dokuyu saklayan, nakleden veya aşılayan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Madde 91 (6): Belli bir çıkar karşılığında organ veya doku teminine yönelik olarak ilan veya reklam veren veya yayınlayan kişi 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Madde 91 (7): Bu maddede tanımlanan suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, tüzel kişi hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
  • Madde 91 (8): 1. Fıkrada tanımlanan suçun işlenmesi sonucunda mağdurun ölmesi halinde, kasten öldürme suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

Yukarıdaki Türk Ceza kanunu maddelerine bakarak BÖBREK SATMAK SUÇTUR diyebiliriz. Lütfen böyle bir şey düşünüyorsanız hemen vazgeçin ve acil nakit ihtiyacınızı nasıl bulabilirsiniz bunun hakkında bilgilere bakın. Hayatta sağlığınızdan daha önemli bir şey yoktur. Bu sebeple böbrek fiyatları, böbrek alımı, böbrek satımı gibi ilanlara lütfen itibar etmeyiniz.

Akrabalar Arasında Böbrek Nakli Serbest mi?

Böbrek yetersizliği olan bir akrabanız varsa ve bunu çıkar amaçlı olarak yapmıyorsanız bu durumun suç olduğunu söyleyemeyiz. Bunun için de gerekli izinleri bizzat kendinizin vermesi gerekmektedir. ÖRNEK olarak söylemek gerekirse hasta olan annenize, çocuğunuza veya kardeşinize böbreğinizi verebilirsiniz. Tek böbrek ile hayatı sürdürmek mümkündür. Türk ceza kanununun 25.maddesinin 2.fıkrasında şu şekilde bir madde vardır.

  • Gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.

Avukat Baran Doğan’ın resmi internet sitesinde yayınladığı Böbrek Satmanın Yasal Boyutu adlı yazıyı okuyarak içeriği hakkında bilgi alabilirsiniz. Eğer paraya ihtiyacınız varsa aşağıdaki sayfalarımıza giderek çözüm üretebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Dr Kate Adams dedi ki:

    Size daha önce böbrek vermiş birinin numarasını verin ben konuşuyum daha sonra gönderirim parayı