Siirte Gezilecek Yerler: Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Şırnak ve Van kuzeyinde Bitlis batısında Batman , güneyinde ise Şırnak ve Mardin illerinin ortasında bulunur. Siirt 895 metre yüksekliğe kurulmuş bir şehirdir. Bundan dolayı da bölge oldukça fazla yağış alır. Şehir, Muş Güneyi Dağları ve Siirt Doğusu Dağları ile etrafı çevrilidir. Siirt’in topraklarının hepsi Dicle Havza’sında yer alır. Bu havza Türkiye’nin dördüncü büyük su toplama yeridir. Ayrıca konumundan dolayı, şehir birçok medeniyete ev sahipliğin de bulunmuştur. Bir zamanlar bölgede yaşayan Süryaniler, buraya Se’erd ismini vermişler ve bu isim zamanla değişerek günümüzde Siirt ismini almıştır. Siirt ilimizde gezilecek yerler:
- Tillo kalesi cam seyir teras
- Delikli taşSağlarca kaplıcası
- Botan mağraları
- Botan kanyonu
- Veysel karani hz türbesi
- Siirt ulu camii
- Siirt tillo
Siirt’in Tillo ilçesinde hocası İsmail Fakirullah’ın ölümünün sonrasın da çok üzülen İbrahim Hakkı Hazretleri, “Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?” diyerek araştırma yapmaya başlamıştır. İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo’nun yaklaşık 2.5 kilometre uzağında tepe üzerinde taş duvar inşa etmiştir.
Her yıl ekinokslarda doğan güneşin, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılmasıyla birlikte pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucuna doğuyor. Eğer siirt gezinizi bu tarihlere denk getirirseniz bu ışık hadisesini mutlaka izlemelisiniz.
Siirt’te ne yenir?
- Siirt kitel: Görünüşü itibari ile içli köfteye çok fazla benzemektedir. Hamuru köftelik bulgurdan hazırlanır ve içine reyhanlı kıyma harcı ilave edilerek yapılır. Siirt’e gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerin önünde gelir.
- Büryan Kebabı: Yapımı oldukça zor bir yemek olan büryan kebabı, kızgın bir kuyuda kuzu etinin saatlerce pişirilmesi ile yapılır. Pişen etler tereyağlı pide üzerinde servis yapılır.
- Arap Dolması: Bu dolma kuru biber ve kuru patlıcandan yapılan çok özel bir dolmadır. İçine ise zeytinyağlı pirinçli harç ilave edilir. Tercihe göre birçok malzeme daha koymak damak tadınızın ve sizin tercihiniz.
- Perde Pilavı: Özel günlerde oldukça sık yapılan perde pilavı, görüntüsü ile böreği andırır. Kızartılmış keklik veya kızartılmış tavuk eti, çam fıstığı ve badem gibi birçok malzeme ile yapılmaktadır.
- Kiftel Leben: Bölgenin yöresel yemeklerindendir. Yoğurtlu köfte olarak da bilinen kiftel leben, köftelik bulgur ile hazırlanır. Siirt halkı tarafından oldukça sık yapılan yemeklerden yalnızca biridir.