1. Anasayfa
  2. İŞ İLANLARI ve FİKİRLER

Zabıt Katibi Nasıl Olunur?

Zabıt Katibi Nasıl Olunur?
0

Zabıt katibi olmayı kafamıza koymadan önce bu işin tam olarak ne olduğunu öğrenmeli mümkünse zabıt katibi olan kişiler ile görüşüp fikir edinmeliyiz. Bu meslek bana uygun mu? Benim için yeterli mi? Ya da toplum gözündeki memurluk ile ne kadar örtüşüyor gibi sorulara cevap bulduktan sonra bu mesleğe nasıl girilebileceğine gelebiliriz. Hemen her meslek türünde o mesleği sevmeyen, kendisine göre olmadığını düşünen, sadece maddi zorunluluklar gereği o işe devam eden kişiler olduğunu unutmayalım.

İlan beklemek ve ilandan sonrası

Adalet bakanlığı ihtiyaca göre yılın belirli zamanlarında adliyelerin ihtiyaçlarına göre zabıt katibi ilanları açar, hiç ilan açılmayan ya da birden fazla ilan açılan yıllar olduğundan eğer meslek olarak zabıt katibi olmayı hedefimize koymuşsak bu ilanları Adalet Bakanlığının internet sitesinin duyurular kısmından takip etmeliyiz. Nispeten pek çok memurluk türüne artıları veya eksileri olan ve en net tespitleri kendi araştırmalarımız ile bulabileceğimiz bu meslek türüne başvurmak için gerekli olan ilk durum hangi adliyede çalışmak istediğimizdir. Alımların yayınlandığı duyuruda bu meslek grubuna hangi ilden ne kadar kişi alınacağına bakmalıyız. Örneğin zabıt katibi olmak ailemizden farklı bir ilde yaşamaya değer mi? Ya da Bu meslek için hangi ilde sıralamaya girme şansım daha yüksek? Gibi şahsımızı ilgilendiren sorulara cevap vermeliyiz. Başvuru yapacağımız il veya illeri (yine ilanın içeriğine göre sadece tek ile veya birden fazla ile başvurma hakkınız olabilir) belirledikten sonra başvuru için gerekli evrakları hazırlayıp bulunduğumuz ildeki adliye kanalı aracılığıyla başvurumuzun ilk aşamasını tamamlamamız gerekmektedir.

Birinci Aşama KPSS Puanı

Başvurularda alınacak kişi sayısının 10 olduğunu varsayalım ve ilanda alınacak kişi sayısının 10 katının klavye sınavına çağırılacağı belirtilmiş olsun. İlk aşamasında KPSS puanımızın etkili olacağı bu memurluk türünde KPSS puan sıralaması ile ilk 100 kişi içine girebilirsek zabıt katibi olmanın ikinci aşaması olan klavye sınavına girmeye hak kazanmış oluruz.

İkinci Aşama Klavye Sınavı

Zabıt katipliği ve günümüzdeki pek çok meslek artık bilgisayar kullanımı ile doğrudan ilişkili olduğundan klavye yazım hızımızın ölçüleceği sınava girmeye hak kazanmalıyız. Adliyelerde zabıt katibi olmak için üç dakikada 90 doğru kelime yazmayı başarmamız gerekiyor. Bir not eklemeden geçmeyelim; zabıt katipliği yalnızca adliyelerde görev yapan bir memurluk türü olmayıp yüksek mahkemelerde de kadrosu bulunan bir meslek olup bu kurumlarda aynı şekilde ilan açabilmektedir. Yargıtay veya Danıştay gibi farklı kurumlarda zabıt katibi olmak için sınavın içeriği değişebiliyor olsa da geçme standardı bir dakikada 30 doğru kelime gibi aynı orantı üzerine dayalıdır. Adliyelerde ekranı ortadan yatay olarak ikiye bölen üst kısımda yazmamız gereken metnin yer aldığı alt kısımda ise bizim yazacağımız kısım olan bir program ile sınava girilir.

Üçüncü Aşama Mülakat

Mülakata çağrılmak için yine KPSS puanı ve klavye sınavında yazdığımız doğru kelime sayısı ile çağrılma sınırının üstünde kalmamış olmamız gerekiyor. Mülakatlarda genellikle genel kültür, temel yurttaşlık bilgisi, yakın tarih, temel hukuk bilgisi ve zabıt katibi hakkında mesleki bilgiler soruluyor. Bu meslek neler yapar, nasıl bir memurluk türüdür, görevleri veya sorumlulukları nelerdir gibi bilgileri araştırmamız mülakat aşamasında bize fayda sağlayacaktır. Bütün aşamaları geçtikten sonra kazananlar listesinin başvurduğunuz adliyenin internet sitesinde yayınlanmasını bekleyebilirsiniz.

Merhaba Ben Vural. Emekli Banka müdürüyüm. Sizlere doğru ve eksiksiz bilgiler vermeye çalışıyorum. Sizlerde paylaştığım haberlerde sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında bana iletebilirsiniz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir