1. Anasayfa
  2. BANKALAR

BDDK ya Şikayet Nasıl Yapılır?

BDDK ya Şikayet Nasıl Yapılır?
0

BDDK ya Şikayet Nasıl Yapılır? BDDK;  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu mudilerin bankalarla olan her türlü anlaşmazlıklarında başvurabilecekleri bir kurumdur. 2000 yılında kurulan ve faaliyete geçen bu özerk kamu kurumu; 200 küsür bankanın yaptıkları faaliyetleri denetler, gerekirse müdahale eder ve düzenler. Bu şekilde piyasalarda istikrar ve güveni tesis eder. Bir ülkenin ekonomik kalkınmasına yardımcı olan kredilerin verildiği sistemlerin etkin biçimde çalışmasını sağlar. Bu kuruluş 7 üyeden oluşmaktadır.

Bankalar ve BDDK

Bankaların kurulması, yönetilmesi, devredilmesi birkaç bankanın birleşmesi gibi işlemlerin gerçekleşmesinde izin verici kurum olarak rol alır. BDDK direkt olarak hazine ve maliye bakanlığına bağlıdır. BDDK Denetleme faaliyetleri genel olarak banka personeli aracılığı ile olabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşları aracılığı ile de olabilir.

BDDK’ya Şikayette Bulunmak

BDDK resmi sitesinde şikayette bulunacak kimseler için “bize ulaşın” sekmesi bulunmaktadır. Bu linke tıklayanların önüne bir form çıkar ve şikayet eden kimse formu doldurur. BDDK kurumuna şikayette bulunan vatandaşların sorunları genellikle varlık yönetim şirketleri ile olan uyuşmazlıklar, bankalarla olan uyuşmazlıklar konu olmaktadır. Müşterilerin bankalardan talep ettikleri belge bilgi sözleşme evrakları, bankalar tarafından verilmediğinde vatandaşlar BDDK’ya şikayette bulunabiliyor. Banka ile sorununa çözüm bulamayan vatandaşların başvuracağı son merci Bankalar birliği hakem heyetidir.

BDDK Dilekçe Yazılması

Kuruma dilekçe yazabilirsiniz, dilekçenin işleme alınabilmesi için; dilekçede bulunması gereken bilgilerin eksiksiz doldurulması gerekiyor. Bu bilgiler, şikayette bulunan kişinin adresi, adı soyadı T.C kimlik numarası, telefon numarası varsa mail adresi gibi bilgilerdir. Bu bilgilerin eksiksiz doldurulması, dilekçenin işleme sokulması için gereklidir

Özetle bankaları denetleyen ve faaliyetlerini düzgün bir şekilde yapmalarını sağlayan BDDK’ya vatandaşlar, bankalarla ilişkilerinde ortaya çıkacak anlaşmazlık durumunda başvurabiliyorlar. Bazı durumlarda bankalar, müşteriden tahsil edemedikleri alacaklarını, düşük bir tutarda varlık yönetim şirketlerine devrederler. Varlık yönetim şirketleri de, borçlu kişinin borcunu ödemesini kolaylaştırmak adına hem büyük indirimler yaparlar hem de küçük tutarlarda taksit imkanı sunarak, borçlunun borçlarından kurtulmasını sağlarlar. Varlık yönetim şirketleri ile olan anlaşmazlıklarda da BDDK’ya şikayette bulunmak, çözüm olabilir.

Bilgi Sistem Denetimi Nedir?

Dünya genelinde son yıllarda yaşanan finansal skandallar neticesinde yatırımcıların korunması ve toplum ve kamu çıkarlarının göz önünde bulundurulması amacıyla uluslararası kuruluşların gözetiminde, ilgili kuruluşların finansal raporlamanın doğruluğunu sağlayacak çok önemli atılımlar yapılmıştır. Bilgi sistemi denetimi kavramı yeni bir kavramdır ve finans kuruluşlarının düzgün işleyişini izler ve kontrol eder gerekirse müdahalede bulunur. Bu açıdan bilgi sistem denetimi çok önemlidir.  Finansal işletmeler, ticari faaliyetlerini sürdürmek için gelişmiş teknolojiler kullanırlar. Bu muhasebe sistemlerinin otomatikleştirilmesi, işletimi ve denetimi açısından önem arz eder. Bilgi sistemleri, denetçilerin kolayca ulaşabileceği derli toplu elektronik ortamlarda şeffaf olarak muhafaza edilir. Denetim esnasında finansal raporların dökümü ayrıntılarının incelenmesi daha az zaman almaktadır. Bu gelişmiş sistemlerle finansal girdi ve çıktılar en ince ayrıntısına kadar saklanabilmektedir. Bu nedenle bankalar ve tüm büyük finans kuruluşlarının bu tür gelişmiş bilgi sistemlerini kullanması zorunludur.

Merhaba Ben Vural. Emekli Banka müdürüyüm. Sizlere doğru ve eksiksiz bilgiler vermeye çalışıyorum. Sizlerde paylaştığım haberlerde sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında bana iletebilirsiniz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir