İYİ PARA HABER

Engelli Aracında ÖTV İndirim Hesaplaması Nasıl Yapılır?

22.02.2023
Engelli Aracında ÖTV İndirim Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Engelli Aracında ÖTV İndirim Hesaplaması Nasıl Yapılır? Engelli araç alımında ÖTV indirim hesaplaması yapılırken ilk önce kişinin engel durumuna bakılır.

Engel oranı %90 veya üzerinde ise aracın kullanımı için tadilat yapılmasına gerek duyulmadan ÖTV indirimi yapılır. Engel oranı %90’ın altındaysa engellinin aracı bizzat kullanması gerekir ve aracın engellinin kullanabileceği duruma getirilmesi ile ÖTV indirimi uygulanır.

1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren tebliğ ile ÖTV uygulanacak aracın fiyatının üst sınırı 330.800 TL olarak değiştirilmiştir. Bu fiyatın üzerinde olan engelli aracında ÖTV indirimi uygulanmaz. ÖTV indirimi uygulanmasında engelin sebebi önemli değildir.

Duyma, işitme, görme engelleri veya fiziki, zihinsel engeller gibi farklı sebepler dikkate alınmaz.

Engelli ÖTV İndirimi Şartları

Engelli aracı ÖTV indirimi koşulu sıfır araçlarda ve 5 yılda bir olmak üzere olmasıdır.

Engellilik derecesi %90 veya üzerinde ise taşıtı kendisinin kullanması ve buna göre düzenlenmesi şartları aranmaz ancak engellinin kullanmaması durumunda dahi sürekli olarak araçtan faydalanması sağlanmalıdır.

Alınan araçlar ise:

• Binek otomobil, kamyonet, ATV, arazi taşıtı, jeep, steyşın vagon, van, panelvan gibi taşıtlar(1600 cm³ motor silindir hacmi sınırı kaldırılmıştır.)

• Motor silindir hacmi 2800 cm³ veya altında olan, eşya taşıma için kullanılan kamyonet, van, panelvan, pick-up vb. taşıtlar,

• Motor silindir hacmine bakılmaksızın motosikletler olabilmektedir. Ayrıca devamlı tekerlekli sandalye, sedye kullanmak durumunda olan engellilerin araçta yolculuk yapabilmeleri için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Bu araçlar:

• Sürücü de dâhil 9 kişilik oturma yeri olan taşıtlar • Yük taşıması için kullanılan, 3,5 tondan fazla olmayan ve yolcu kapasitesi sınırı yarısının altında olan taşıtlardır. Engellik derecesi %90’ın altında olanlar için alınan araçların özellikleri de yukarıda belirtildiği gibidir ancak aracı bizzat kullanmaları gerektiğinden uygun düzenlemeler yapılmalıdır.

Vites kolunda, gaz pedalında, koltukta yapılacak değişiklikler ile sesli ikaz sistemi gibi bazı özellikler bu duruma örnektir.

Engelli aracı ÖTV indirimi ancak engelli bireyin kendisi tarafından kullanabilir, bu hak yakınlarına tanınmamıştır. Sadece engelli birey aracı kullanamıyorsa ruhsatta belirtilen kişilerin kullanım hakları mevcuttur.

Engelli Araç Alımı Şartları

Bu yılında engelli aracı alımı için aranan özellikler mevcuttur. Araçta engellinin kullanımına uygun özel bir düzenleme yapıldıktan sonra bu aracı kullanabileceğine dair;

• Sağlık kurulu belgesi ile

• H sınıfı veya yeni düzenleme ile geçerli olan diğer ehliyet türleri (A, B ve M sınıfı) gösterilir ve ÖTV mükellefiyeti talep edilmesidir. ÖTV indirimi uygulandıktan sonra satış faturası oluşturulur ve ÖTV vergi beyannamesi verilir ancak ÖTV alınmaz. Aynı gün Vergi dairesine beyanname iletilir. Vergi Dairesine bu beyanname ile başka bazı belgeler de verilir. Bunlar:

• Engellinin tadilat yapılmış aracı kullanabilir onayı bulunduran sağlık kurulu belgesinin aslı veya noter onaylı örneği

• Araçta Tadilat yapıldığına dair teknik belgenin aslı ya da noter onaylı örneği • Aracı kullanacak olan engellinin H sınıfı ehliyetinin veya 2018’dan sonra alınan A, B ve M sınıfı özel tertibatı gösteren ehliyetlerin fotokopisi

• Satış faturasının aslının aynı olduğu yetkililerce onaylanmış bir fotokopisi gereklidir.

Engelli Aracı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Engelli bireylerin araçlarına dair bilinmesi gereken bazı özellikler vardır. Bunlar:

• Engelli aracı almak için sadece sıfır araba alınması şart değildir. İkinci el araçlar da alınabilir ancak yine engelli bireyin kullanımı veya yolculuğu için düzenlenmiş, uygun tertibat yapılmış olmalıdır ancak ikinci el araçlarda engelli aracı ÖTV indirimi uygulanmaz.

• Engelli bireyin sahip olduğu aracın ödünç verilmesi mümkün değildir. Aracın şoför tarafından kullanılmasında ise noterden alınmış belge gerekmektedir. Engelli aracında ruhsatta ise 3 kişi bulunabilir. Bu kişiler Engellinin yakını olmalıdır.

• Engelliler için trafikte özel park alanları bulunur ve havaalanı, belediye otoparklarında ücretsiz park imkânı vardır.

• Engelli aracının özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi de yasaklanmıştır.

• Muvazaalı şekilde engelli kişi adına araç alınırsa alanlar ödemedikleri ÖTV’den ve zıyaa uğratılan vergiden faizi ile birlikte sorumludurlar. Sorumlu taraf ise adına araç alınan engelli ve bu durumdan haberdar olan aracı satan şirkettir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.