İYİ PARA HABER

İşten Çıkartılanlar Doğum Parası Alabilir mi?

22.02.2023
İşten Çıkartılanlar Doğum Parası Alabilir mi?

İşten Çıkartılanlar Doğum Parası Alabilir mi?: Doğum parası kimler alabilir? Sorusunun yanıtına baktığımızda kişinin halen sigortalı çalışıyor olması ve son 1 yıl içerisinde en az Doksan gün sigorta priminin SGK’ ya bildirilmiş olması istenmektedir. Doğum yapacak kişi Bağ-Kur’lu ise primlerini ödemiş olmalıdır. Bu açıklamalara baktığımızda işten çıkartılanlar doğum parası alabilir mi sorusunun yanıtı da maalesef ki hayır olmaktadır.

Hamileyken İşten Çıkarıldım Doğum Parası Alabilir miyim?

En sık sorulan ve cevabı aranan sorulardan biri de Hamileyken İşten Çıkarıldım Doğum Parası Alabilir miyim olmaktadır. Maalesef ki doğum parasına hak elde edilebilmesi için kişinin sigortalı olması gerekmektedir. Çalışmayan bir bireyin sigortalı olması mümkün olmadığı için doğum parası da ödenmemektedir.

Ancak sigortalı olarak çalışan kişinin doğum öncesinde kullanma hakkı olan 4 haftalık doğum izni bulunmaktadır. Şayet işten çıkartıldığı tarihten itibaren 4 hafta içerisinde doğum yaparsa doğum parası alma hakkına sahip olabilir.

Doğum Parası Almak İçin Ne Kadar Sigortalı Olmak Gerekir?

Doğum parası almak için istenen sigortalılık süresi son 1 yıl içerisinde minimum 90 gün olarak belirlenmiştir. Doğum yaptığı tarihten önceki 1 yıl içerisinde 90 gün ve fazlası sigortalılık hali bulunuyorsa, işvereni tarafından SGK prim bildirimi yapılmışsa ya da Bağ-Kur primleri ödenmiş ise doğum parası ödemesi yapılır.

İşten Çıkartılanlar Doğum Parası Alabilir mi?

İşten Çıkartılanlar Doğum Parası Alabilir mi?

Kısa Çalışma Ödeneği Doğum Parasını Etkiler mi?

Pandemi nedeni ile pek çok kişi kısa çalışma ödeneği almakta bir kısım çalışan ise ücretsiz izine çıkartılmaktadır. Bu durum hamile çalışanların kafasında pek çok soruyu da beraberinde getirmiştir. Pandemi sürecine yönelik yapılan son düzenleme ile doğum iznine çıkma tarihi 32. haftaya çekilmiş ve 8 haftalık bir doğum izni süresi belirlenmiştir.

Kısa çalışma ödeneği alan kişinin doğum izninin başladığı tarihte İŞKUR tarafından ödenen kısa çalışma ödeneği kesilmektedir. Bu süreçten sonra kişinin doğum parası ya da rapor parası olarak adlandırılan iş görememezlik ödeneği hakkı başlar. Doğum sonrasında ise kişi çalışmaya devam ederse yeniden kısa çalışma ödeneği verilmeye başlamaktadır.

Bu açıklamalara kısaca göz attığımızda kısa çalışma ödeneği ile rapor parası birlikte alınamaz. Hamile bir çalışan pandemi nedeniyle 32. Haftada doktor raporu eşliğinde doğum iznine ayrılmak zorundadır. Ayrıca ücretsiz izine çıkartılan hamile kişilerinde doğum parası hakkı bulunmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.