İYİ PARA HABER

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? İşte Tüm Bilmeniz Gerekenler nelerdir? İstiridye Mantarı Yetiştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

Popüler iş konuların başında istiridye mantar yetiştiriciliği gelmektedir. Hem kolay yetiştiriciliğinden olsun hem de yüksek kazanç getirisi sağlaması yönünden olsun günümüzde birçok kişi tarafından tercih edile gelmiştir. Öyle ki, istiridye mantarı her ortamda kolayca yetiştirilebilmektedir. Yeter ki siz koşulları oluşturun. Gerisi mantarın kendisine kalmış. Ayrıca sermayesi bakımından da o kadar çok bir paraya da ihtiyacınız yok. Durum böyle olunca, istiridye mantarı nasıl yetiştirilir sorusu dillere gelmektedir.

Peki, o zaman istiridye mantarı nedir? Neden istiridye mantarı? İstiridye mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılır? Mantar satışını artırma hususunda neler yapabilirim? Ve daha birçok sorunun cevabı makalemizde. İşte sizin için derlediğimiz cevaplar.

İstiridye Mantarı Nedir?

Latince adı ‘Pleurotus ostreatus’ olan istiridye mantarı uzakdoğu ülkelerinde ölümsüzlük mantarı olarak tanımlanmaktadır. Bu mantar adını başındaki şeklin istiridyeye benzemesinden dolayı almaktadır. Çok lezzetli olan kıymetli bir mantar türüdür. Hatta kırmızı ete rakip olabilecek cinstendir. Ayrıca ekonomik yönden oldukça yüksek değerli bir mantardır. Kilogramı minimum 10 TL’ den başlamaktadır. Öyle ki, günümüzde birçok tüketici kırmızı et yerine bu değerli mantarı tercih etmektedir. Bu mantar genel olarak kavak ağaçlarının diplerinde kendini gösterir ve halk arasında da kendisine ‘kavak mantarı’ olarak adlandırılmaktadır. Hoş bir kokuya sahip olan istiridye mantarı 1900 yılların başından itibaren Avrupa’da üretile gelmektedir.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Neden İstiridye Mantarı?

İstiridye mantarı lezzetli oluşu, kırmızı et ile yarışır durumda olması, üretiminin kolay olması ve hasat zamanının kısa bir sürede ve yılda birkaç kez defa olması, ayrıca maddi açıdan yüksek gelir getirmesi yani kilogram satış fiyatının en az 10 TL’lerden başlamış olması neden istiridye mantarı sorusunun cevabı olarak sanırım tatmin edici niteliktedir.

İstiridye Mantarı Nasıl Üretilir?

Ülkemizde birçok istiridye mantar üreticisi olduğunu da belirtmek isteriz. Yani sizde bu işe niyetli iseniz piyasada pek çok rakibinizin olduğunu da unutmayınız. İstiridye mantarı nasıl üretilir konusuna gelecek olursak bu konuda sizlere teşvik sunacak ve destek sağlayacak firmalar ile iletişime geçip niyetinizi arz etmeniz yeterli olacaktır. Bu firmaları internetten bulup yardım alabilirsiniz. Bu firmalar istiridye mantarı nasıl yetiştirileceği konusunda size her türlü yardımı yapacaktır.

İstiridye Mantarı Yetiştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İstiridye mantarı yetiştirirken bazı dikkat etmemiz gereken unsunlar bulunmaktadır. Bunlar ise şunlardır;

  • İlk etapta biraz sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Minimum 5 – 10 bin kadar nakit işinizi görecektir.
  • Mantar yetiştirip emeğinizin karşılığını tam manası ile almak ve yüksek gelir elde etmek adına için en az 50 metrekarelik bir üretim sahasına ihtiyacımız vardır. Ne kadar büyük bir alan olursa üretiminizde o kadar büyük ve karlı olacaktır. Lakin 10 metrekarelik bir alanda dahi yetiştirdiğiniz mantarlardan yıllık 15 bin kadar para kazanabiliyorsunuz.
  • Günlük kontrol için bir kişinin mutlak olması gerekiyor.
  • Son olarak mantar yetiştirmek için mekân tercihi yapmanız lazım geliyor. Yani bir kapalı tünel mi yoksa depolarda mı? Veya bu iş için özel tasarlanmış izolasyonlu kapalı çadırlarda mı?

Mantar Tohumunu Nereden Temin Edebilirim?

Daha az maliyetli olsun istiyorsanız mantar tohumunu kendiniz yetiştirmeniz daha iyi olacaktır. Tek can sıkıcı tarafı ise, mantar yetiştirme mekânını ayarlama giderine katlanmak zorundasınız. Veyahut mantar tohumu ticareti yapan firmalardan aşılanmış hazır yumurtalardan da temin edebilirsiniz.

Mantar Yetiştirme Ortam Sıcaklığı Ne Kadar Olmalıdır?

Mantar yetiştirme ortamının sıcaklık değeri oldukça önemlidir. Bundan ötürü kaliteli ve sağlıklı bir mantarın yetiştirilmesi için mekan sıcaklığının ortalama 25 derece olması yeterlidir. Ayrıca ortamın ortalama yüzde 70 kadar bir neme ihtiyacı vardır. Çünkü mantar nemli ortamı sever.

Mantarı Saflık Derecesini Nasıl Optimum Yapabilirim?

Elbette mantarın saflık değeri önemlidir. Zira saflık derecesine göre kg fiyatı değişmektedir. Bundan ötürü  mantar yumurtaları bulunduğu ve temas ettiği ortamın son derece temiz olması önemlidir. Mantar yumurtası ve mantar sapları temiz bir ortamda yetişmesi mantarın saflığını artıracaktır. Bundan dolayı temas edilen zeminin dezenfekte edilmesi ve temiz tutulması gerekmektedir. Temizleme konusunda bu işi yapan tecrübeli kişilerden mutlaka yardım talep ediniz.

Mantar Üretiminde Ek Gıda Uygulamak Gerekli midir?

Elbette ki mantara uygulanacak ek gıdalar mantarların tadını, aromasını ve büyümesini pozitif anlamda etki edecektir. Özellikle bu alanda yaygın bir şekilde kullanılan soya ve yonca küspeleri ile pamuk çekirdeği küspesini ek gıda olarak uygulayabilirsiniz.

Mantar Üretiminde Ek Gıda Uygulamak Gerekli midir?

Mantar Üretiminde Ek Gıda Uygulamak Gerekli midir?

Mantar Ticaretini Nasıl Yapabilirim?

Üretileler olarak önemli olan istenilen kaliteli bir mantar üretimini sağlayabilmektir. Kaliteli üretilen mantarların satış işi kolay olacaktır. Çünkü kaliteli üretilen mantarın alıcı çok olacaktır. Bunların başında son zamanlarda büyük marketler böylesi egzotik mantarların peşine düşmüştür. Onlara birer numune göndermeniz yeterli olacaktır. Bunun dışında sosyetik ve organik pazarlarda alıcısı çok bulunan yerlerdir. Ayrıca büyük restoranların ya da menüsünde mantar olan yerlere reklamınızı yapmanız yeterli olacağı kanısındayız.

Mantar Satışını Artırma Hususunda Neler Yapabilirim?

Bunun için yetiştirmiş olduğunuz mantarları daha geniş kitleye pazarlamak için ilk önce satmayı arzu ettiğiniz yerlere tadımlık numuneler göndermelisiniz. Çünkü tüketiciler alacağı ürünü ilk önce tatmak isterler. Öte yandan yakın çevrenizinden başlamak üzere yine tadımlık numuneler hediye edebilirsiniz. Son olarak sosyal medyayı özellikle facebook, İnstagram ve Youtube gibi mecraları da etkin kullanmanızda büyük yarar vardır.

Yetiştirmek İçin Hangi UsülüTercih Etmeliyim?

Yetiştirme ortamı olarak kütüklerde, plastik torbalarda, kapalı izolasyonlu yerlerde, talaşlı, samanlı telis torbalarda, leğenlerde veya sepetlerde olduğunu görüyoruz. Lakin siz daha az maliyetli bir iş olsun istiyorsanız torba ya da leğenlerde samanlı yetiştirme usulünü tercih edebilirsiniz.

Üretilen Mantarların Satışı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Her ürütülen ürünün tazesi makbul olduğu gibi mantarında doğal olarak taze satılması daha iyidir. Lakin oldu ki elinizde mantar kaldı. Tabiî ki de bunu çöpe atacak halimiz yok. O zaman ne yapıyoruz bu mantarları? Ya kurutma işlemini yapıyoruz ya da dondurma işlemini. Bu sayede mantarınızı günler ve haftalar sonra da satışa sunabilirsiniz.

50.000 TL Sermaye İle Açılacak Karlı İş Fikirleri

En Güzel Para Kazandıran İşler (5 HARİKA FİKİR)

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.