İYİ PARA HABER

Kasko Sigortası Teminatları Nelerdir?

07.03.2023
Kasko Sigortası Teminatları Nelerdir?

Kasko Sigortası Teminatları Nelerdir? Kasko sigortası nedir? Kasko sigortası muafiyet nasıl olur? Sizlere bu yazımızda Kasko Sigortası Teminatları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz. Yazımızı okuyarak bu konu hakkında bilgiler alabilirsiniz.

Mal sigortası çeşitleri içinde yer alan kasko sigortası; taşıtların irade dışı hasara uğraması durumunda maddi konuları telafi etmek amacıyla uygulanan bir sigorta çeşididir. Kasko sigortası bu yönü nedeni ile isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Bu nedenle değişik ücretlendirmeleri bulunur.

Standart kaskolar içerisinde; yangın, çarpma, araç çalınması, çalınma teşebbüsü, çarpılma gibi konular yer alırken bunun dışındaki maddi kayıplar standart kaskonun içine dahil edilmez. Kasko tazminat talebinizi bu durumlara göre yapmalısınız. Aracınız sel nedeni ile hasar almışsa kasko bu maddi kaybı karşılamaz. Bu nedenle kasko yaptırırken talepleri iyi bilmelisiniz.

Kasko Sigortası Teminatları Nelerdir?

Yukarıda sayılan standart teminatların yanı sıra; ek teminatları da kasko sigortasının içine dahil ettirerek hasar kaybınızı minimum seviyeye indirebilirsiniz. Ek teminatların hasarın karşılanmasını sağlarken diğer koşulları da göz önünde bulundurur. Ek teminatlar arasında; terör olayları, sel ve deprem gibi doğa olayları da yer almaktadır. Sigorta şirketinizle ek teminatlarla ilgili bilgiler edinerek sigortanızdaki ek teminatları öğrenebilirsiniz.

Bu konuların haricinde bazı şirketler özel kasko paketi hazırlayarak daha geniş bir şekilde teminat yapmaktadırlar. Ferdi teminatlar ise bunların arasındadır. Yaralanma durumlarında sigortalı olan kişinin nakli ile ilgili işlemler ve hastalık nedeni ile olan nakil ve buna benzer daha pek çok kişisel durum da özel sigorta içine dahil edilir.

Kasko Sigortası Nedir?

Kasko sigortası araç sahibi olan kişilerin meydana gelebilecek herhangi bir kaza durumunda maddi hasarlarını karşılamak amacı ile yaptırdıkları zorunlu olmayan bir sigorta çeşididir. Araç sahibinin iradesi dışında gerçekleşen maddi hasarların araç sahibine tazminat olarak ödenmesini sağlamaktadır.

Aracınızın belli bir hasara uğraması halinde tazminat bedeli olarak sigorta şirketinden maddi kaybınızı karşılayabilirsiniz. Aracın herhangi bir sebepten dolayı yanması ya da çalınması dışında sigorta yaptıran kişinin isteğine bağlı olarak ek teminatlarda bulunmaktadır. Poliçede bu konu ile ilgili olarak herhangi bir madde yoksa oluşturulan poliçe Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir.

Kasko sigortası tam olarak ödemenin ilk yapıldığı an başlamaktadır. Poliçenizi taksitle ödüyorsanız peşinatın ilk kez ödendiği zaman sigorta başlamaktadır. Saat 12.00′ de başlayan sigorta aynı gün ve saatte sona ermektedir. Aracınızda herhangi bir zarar meydana gelirse bu zararı 5 gün içerisinde sigortacıya bildirmek zorundasınız. Sigortacı durumu öğrendiği an 15 gün içinde hasarı kaydederek sigortalıya bildirme yükümlülüğü taşımaktadır.

Kasko Sigortası Nedir?

Kasko Sigortası Nedir?

Araç Kasko Değeri Nerede Kullanılır

Araç edindiğiniz an kasko yaptırma gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Kanuni olarak mecburi bir sigorta türü olmasa bile kasko yaptırmak maddi kayıplar da size ekonomik kazanç olarak geri döner. Maddi kayıplarda hasarı sigorta şirketi karşılayarak sizi bir külfetten kurtarır.

Aracın kasko bedeli Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğince 1987′ den beri yayınlanan kasko değer listesi yardımı ile belirlenir. Bu liste her ay düzenli olarak güncellenmektedir. Listede son 15 senelik araçlar yer alır. Araçların cinsi, üretim tarihi, modeli gibi kriterler bulunur.

Araç kasko bedeli ilgili kurum tarafından her ay yayımlanır. Fakat poliçe değeri ruhsat sahibine, araç hasar durumuna, aracın plakasına ve sonradan eklenen aksesuarlara göre değişiklik göstermektedir. Bu fark değerleri yaklaşık olarak %10 ile %20 arasında seyretmektedir. Ödemiş olduğunuz primler araç kasko bedeli baz alınarak hesaplanır. Size ödenecek olan hasar bedeli poliçede yer alan araç kasko değerin e göre belirlenip ödenir. Bu detaylar için kasko değerini bilmeniz gerekmektedir. Aracınız bu liste içinde yok ise; araç için kasko poliçesi edinmek istediğiniz şirket ile belli bir değer belirlemelisiniz.

Kasko Sigortasında Toplam Hasar Uygulaması Var mı?

Kasko sigortasında hasar tespit konularında bilmediğiniz terimler karşınıza çıkabilir. Bunlardan biride; toplam hasar uygulamasıdır. Bu uygulamada aracın birden daha fazla şekilde hasar alması ve bunun sigorta şirketine derhal bildirmeyen kişilere uygulanan bir uygulamadır.

Kasko sigortası bulunan bazı sürücüler bir konu hakkında çok ikilem yaşarlar. Bu ikilemlerden en önemlisi; araçlarına gelen ufak zararları biriktirerek bir anda sigorta şirketinden tazminat talep etmeleridir. Bu durumda uyuşmazlık yaşayan sigortalı ve sigortacının durumlarını şu şekilde açıklayabiliriz. Maddi hasarınız her ne olursa olsun; hasar yapıldıktan sonra 5 gün içinde hasarla ilgili olarak şirkete bilgi verilmesi gerekmektedir. Bu sürede sigortalı başvurmadan sonraki günler içinde tazminat talep ederse hasar ödemesi yapılmaz.

Buna istinaden hasar ihbarı için verilen süreyi doğru kullanmak önemlidir. Hasar ihbarı yaparken bazı noktaları gözden geçirerek kurallara uygun şekilde ihbar yapmalısınız. Aynı anda pek çok küçük hasarın ihbarı yapıldıysa sigorta şirketleri bu zararlar içinden; en son gerçekleşen hasarı ödemektedirler. Küçük şekilde yapılan hasarlar aynı anda bildirilmemeli, her biri için 5 gün içerisinde ayrı ayrı ihbar bildirimi verilmelidir.

Muafiyetli Kasko Nedir?

Muafiyetli kasko türü de bir kasko paketi olarak karşımıza çıkan kaskolardan biridir. Rekabetin her geçen gün aratarak devam etmesi sigorta şirketlerinin kasko paketleri içine ek teminatlar eklemesine neden olmuştur. Bunların arasınsa Muafiyetli kasko türü de bulunmaktadır. Muafiyetli kasko belli bir bütçesi olmayan kişilerin imdadına yetişen bir kasko çeşididir. Kasko yaptırmak istemeyen kişilerin ihtiyaçlarına cevap verir.

Muafiyetli kasko türü; iyi hizmet sunan ve fiyat politikası ilede tüketiciye uygun olup indirim sunan bir kasko türüdür. Oldukça cazip seçenekler sunan bir poliçe ile birlikte maddi hasarlarınızı belirli ölçüde karşılayabilirsiniz. Aracınız belli bir olay nedeni ile hasar aldığında; tazminat olarak ödenecek parada kesinti yapılarak ödeme yapılmaktadır. Kesinti bedeli araç fiyatının %1, %2 veya %3 bedelinde olabilir. Poliçede bu rakam açık şekilde belirtilmiş de olabilir. Bu kasko türünde miktar belli bir rakamla belirlenmemişse; kesinti yapılacak tutar araç bedeline göre belirlenmektedir.

Bu kasko türüne karar vermeden belli unsurları da gözden geçirmeniz gerekmektedir. Aracınızı hangi sıklıkla kullandığınız, şehir içi tarfiğinde ne kadar aktif olduğunuz, küçük hasar tespitinin yapılıp yapılmadığı dikkate alınarak muafiyetli kaskodan yararlanılmalıdır. Eğer çok defa fakat küçük hasarlı kazalar yapan bir araç sürücüsü varsa bu kasko türü sürücü için uygun olmayacaktır.

Standart olan kasko primi içinde yer alan araç bedeli %10 yada %10 değerinden yüksekse, aracınızı şehir içinde sık miktarda kullanmıyorsanız, poliçe içerisinde mini hasar teminatı bulunuyorsa bu kasko türü sizin için uygun olan bir kasko çeşididir.

Kasko Tekliflerindeki Fiyat Farklılıklarının Nedenleri Nelerdir

Kasko sigorta teklifleri belirlenirken; aracın özellikleri göz önünde bulundurulur. Aracıın özellikleri kasko teklifi için etkileyici bir unsurdur. Bilgilerinizi ne kadar doğru verirseniz; alacağınız kasko teklifi de o kadar iyi olacaktır.

Araç sahibi ismine düzenlenmiş olan kasko poliçeleri kişiye özel olarak yapılmaktadır. Kasko fiyat hesaplanmasında; aracın markası, sigortalı kişinin yaşı, eğitimi, mesleği gibi özelliklerde fiyat hesaplamasına etki etmektedir. Kasko teklifleri belirlenirken sigorta şirketinin de bazı kriterleri bulunur ve bu kriterler doğrultusunda kasko fiyat teklifi verilir. Bu sigortalıya ve sigortacıya göre değişiklikler gösteren bir unsurdur.

Kasko Sigortası Teminatları Nelerdir?

Kasko Sigortası Teminatları Nelerdir?

Karşılaştırmalı kasko fiyatları yaparak en doğru teklife ulaşabilirsiniz. Bunun için farklı şirketlerle görüşmek en doğru tercih olacaktır. Değişik sigorta şirketleri arasında bulunan ücretleri karşılaştırarak en doğrusuna karar verebilirsiniz.

Kaskonuza ek teminatlar ilave ettirmek istiyorsanız vereceğiniz bedelde artacaktır. Bu nedenle yalnızca ihityacınız olan teminatları kaskonuza ekletmeyi unutmayın. Her teminatı satın almanıza gerek yok. Örneğin; sahil kasabasında oturan kişiler sel gibi doğa olayları için ek teminat alabilirler.  Aracınızı çok fazla kullanmıyorsanız; muafiyetli kasko türünden yararlanabilirsiniz. Muafiyet oranını ödemeyi seçerseniz bu kasko türü sizin için uygun olacaktır.

Sizlere bu yazımızda Kasko Sigortası Teminatları Nelerdir hakkında bilgiler verdik. Bu konu hakkında sormak istediklerinizi bize yazabilirsiniz. Bir diğer yazımız olan Araç Kasko Değeri Hesaplama sayfamıza giderek bu konu hakkında bilgiler alabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.