İYİ PARA HABER

SGK Rapor Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? 

28.11.2022
SGK Rapor Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? 

SGK Rapor Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?  Herhangi bir işyerinde çalışan herhangi bir kişi, herhangi bir nedenden dolayı çalışmaya devam edemez ise çalışmış olduğu kurum maaşından kesinti yapar. Bu kesinti ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.

Çalışan vatandaş, artık çalışamayacak duruma gelir ise bu kesilen ücreti almak amacıyla sosyal güvenlik kurumuna yani SGK’ya iş göremez raporu ile başvurması gerekecektir.

Sigortalı bir şekilde işyerinde çalışmakta olan kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile yetki verilen hekimi giderek iş göremez raporu almaya hak kazanacaktır. İş göremezlik raporu parası ne zaman yatar? Merak edilen pek çok detay bu makalede…

SGK Rapor Parası Nedir? 

İş göremezlik ödeneği/ücreti olarak da adlandırılan rapor parası almak isteyen çalışanların bu ödeme için bazı şartlara uyması gerekmektedir.

  • Sigortalı bir şekilde çalışan vatandaşların, sağlık problemleri sebebiyle geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri amacıyla iş göremezlik halinin başladığı günden itibaren ya da önceki bir sene içerisinde en az 3 ay kısa vadeli sigorta priminin bildirilmiş olması gerekir,
  • İş göremezlik raporu almak isteyen vatandaşların, prim borçlarının bulunmaması ve yatarak tedavi görmeleri sebebiyle geçici iş göremezlik durumuna uğramaları gerekir,
  • Diğer bir koşul ise Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile yetkili durumda olan hekim ile sağlık kuruluşlarından sağlık raporu müracaatında bulundurması gerekir,
  • İş yerinde aktif bir şekilde faaliyet gösteren vatandaş, meslek hastalığı başta olmak üzere iş kazası ile analık gibi durumlardan birine uğraması gerekir.

Rapor Parası Ne Zaman yatar?

Sağlık hastalığı, iş kazası ya da analık gibi hallerden dolayı iş göremezlik raporu almaya hak kazanmış olan çalışanlar, işverenin raporu sosyal güvenlik kurumuna bildirmesinin üzerinden en çok 15 günün geçmesi ile beraber PTT tarafından çalışanların hesabına para yatırılır.

Bu ücretini hesabı yatırılmasını ondan sonra 2 ay içerisinde bu paranın çekilmesi gerekir. Bu paranın hesaba geçmesinden hemen sonra vatandaşa, sms yolu ile ya da e-posta yolu ile bilgilendirilme yapılır.

Rapor Parası Ne Kadardır? 

Bilindiği gibi 2021 senesi için asgari ücret brüt 3577 lira 50 kuruş iken, bu rakam net bir şekilde 2825 lira 90 kuruş olarak hesaplandı. Asgari ücret gibi iş göremezlik ödeneği yani rapor parasında da 121,56’lık oranında bir zam gerçekleştirdi.

İş Göremezlik Raporu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? 

İş göremezlik raporu sorgulama işleminin yapılabilmesi amacıyla öncelikli olarak T.C kimlik numarası üzerinden ya da e-devlet uygulaması üzerinden ya da PTT şubelerinden çok kolay bir şekilde bu sorgulama işlemi yapılabilir.

PTT rapor parası sorgulama yapmak amacıyla PTT şubelerine gitmek suretiyle nüfus cüzdanı ile beraber gider kişilerin paralarının ödenip ödenmediği öğrenilir. Diğer taraftan SSK üzerinden alo 170 çalışma ve sosyal güvenlik iletişim merkezi hattı aranarak rapor parasının ödenip ödenmediği durumu sorgulanabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.