İYİ PARA HABER

Teslim Alınmayan Kargo Ne Olur?

15.11.2023
Teslim Alınmayan Kargo Ne Olur?

Teslim Alınmayan Kargo Ne Olur?: Son zamanlarda en çok araştırılan ve cevabı en çok merak edilen konulardan biri teslim alınmayan kargo ne olur sorusudur. Bu hususta her kargo firması kendi prensipleri doğrultusunda hareket etmektedir. Bununla ilgili olarak bazı durumlarda satıcılar geri gönderilen kargo ile ilgili alıcıları zorlamaktadır. Bu konuya Türk Borçlar Kanunu’nda da yer verilmiştir.

İnternetten satışın giderek hızlanması ile birlikte bazı satıcılar ürünlerini teslim almayan alıcılar için icraya vereceklerini belirtmektedir. Böyle bir durumda kişiler cayma hakkını kullanabileceklerdir. Teslim alınmayan kargo ne olur sorusunun cevabı kargoyu gönderen kişiye geri gider şeklinde olmaktadır. Böyle durumda kargo ücreti gönderen tarafından karşılanır.

Kişiler kargo ücretini ödeyerek aldıkları bir ürün için 14 gün içinde herhangi bir sebep göstermeye gerek kalmadan almaktan vazgeçebileceklerdir.

Tüketici Kapıya Gelen Kargoyu Almak Zorunda Mı?

Türk Borçlar Kanunu’na göre fiyat etiketi ile birlikte satışa konulan bir ürün tüketici tarafından alındığı zaman Mesafeli Satış Sözleşmesi kabul edilmiş olacaktır. Bu sözleşmeyle birlikte tüketiciler sipariş vermiş ürünle ilgili 14 gün içerisinde cayma hakkına sahiptirler.

Cayma hakkı için verilen süre içinde kişiler hiçbir cezai işleme tabi tutulmadan cayma hakkına sahip olacaklardır. Hizmet ifasıyla ilgili olan sözleşmelerde sözleşmenin yapıldığı tarihte başlayan cayma süresi, malın teslimiyle ilgili yapılan sözleşmelerde ise mal teslim alındığında cayma hakkı süresi başlayacaktır.

Kişiler sipariş tarihi itibariyle başlayan süreyi kapsayan cayma hakkı için sipariş verilen tarih ile ürünün kargocudan alınma tarihine kadar ki süreç içinde cayma hakkını kullanabileceklerdir. Bu aşamada teslim alınmayan kargo için herhangi bir yaptırım yapılması söz konusu değildir.

Kargo Firmaları Teslim Alınmayan Kargoyu Ne Yapar?

Teslim alınmayan kargo ile ilgili detayları kargo firmaları hazırladıkları mesafeli satış sözleşmesinde belirtmektedirler.

UPS Kargo

Yurt içi taşıma şartlarına bağlı olarak UPS Kargo firması, alıcıların adreslerine gönderilmek üzere yola çıkan ve dağıtımı işlemi gerçekleşmediği ürünler için kapıya haber kağıdı bırakmaktadır. Haber kağıdı bırakılan kargolar en yakın UPS şubelerine,  merkeze ya da acentelere getirilerek 3 gün süreyle burada bekletilmektedir. 3 gün içinde alınmayan kargo gönderene iade edilmektedir.

Teslim Alınmayan Kargo Ne Olur?

Teslim Alınmayan Kargo Ne Olur?

Alıcının kargoyu teslim almaması ya da taşıyıcıdan kaynaklı olan bir sebeple kargonun ulaştırılamaması durumunda kargo gönderene geri gider ve kargo bedeli gönderen tarafından karşılanır.

Aras Kargo

Teslim alınmayan kargo durumlarında Aras Kargo tarafından, alıcıyı evde bulamadığı durumda kargonun teslim edilecek olduğu adrese Adresten Teslim İhbar Notu bırakılmaktadır. Şubede 3 gün bekletilen kargo teslim alınmadığı durumlarda kargo gönderene geri gönderilmektedir.

Alıcılar kargoyu kendilerinden başka kimsenin almasını isteyebilirler. Böyle durumlarda alıcının kargoyu kendisi adına almasını istediği kişinin kimlik kontrolü yapılarak ve imzası alınarak kargo teslim edilmektedir.

PTT Kargo

PTT Kargo tarafından gönderimi sağlanan kargoların teslim alınmaması durumunda kargo, şubeye geri gönderilmektedir. Şubede 3 gün bekletilen kargo teslim alınmadığı takdirde çıkış birimine geri gönderilmektedir. Kişiler dilerlerse farklı bir PTT şubesinden kargosunu teslim almak isteyebilirler. Böyle durumlarda kargo müşterinin teslim almak istediği şubeye getirilmektedir.

Kargo teslimat süreçleri ve teslim alınmayan kargo durumları kargo firmalarınca mesafeli satış sözleşmesinde yer almaktadır. Kişiler isterlerse kargoyu neden belirtmeye gerek kalmadan teslim almak istemeyebilirler. Bunun dışında kargoyu teslim aldıktan sonra 14 gün içerisinde ürünü geri iade etmek isteyebilirler.

İnternet üzerinden satış yapan firmalar müşterilerine yaptırım uygulayarak teslim alınmayan kargo durumlarında yasal yollara başvurarak icra ve haciz işlemine gideceğini belirtmektedirler. Türk Borç Kanunu’na göre bu işlem yasa dışı bir işlemdir. Bu şekilde zorla satış gerçekleştirmek isteyen ve bu konuda yaptırımda bulunacağını iddia eden firmalardan tüketicilerin uzak durmaları gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.