İYİ PARA HABER

Ziraat Bankası Çek Bozdurma

25.08.2021
Ziraat Bankası Çek Bozdurma

Ziraat Bankası Çek Bozdurma nasıl yapılır? Ziraat Bankası çek bozdurma işlemleri ve QR kod çek bozdurma işlemleri hakkında bilgiler yazımızda…

QR Kodlu (Kare Kodlu) Çek Nedir?

QR kodlu (kare kodlu) çek; bu hizmet, çeklerin geçmiş çek ödeme performansını ve çeklerin sistem kayıtlarını, sahibinin onay süreci olmadan üzerindeki veri matrisini okumasına izin vererek görüntüler. Şirketin mal ve hizmet alımı için yapılan tüm ödemeleri kontrol ederek nakit taşıma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Müşteriden aldığınız çeki tahsilat veya kredi garantisi için bankamıza gönderebilirsiniz.

QR Kodlu (Kare Kodlu) Çek Neden Kullanmalısınız?

Şirketin mal ve hizmet alımı için yapılan tüm ödemeleri kontrol ederek nakit taşıma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Müşteriden alınan çeki tahsilat veya ipotek için bankamıza teslim edebilirsiniz.

Kare Kodlu Çek Özellikleri Nelerdir?

  1. Çek hamillerinin aldıkları çek kâğıdı üzerindeki veri matrisi sayesinde, çek sahiplerinin geçmiş ödemeleri hakkında özet rapor bilgisi alabilecekler.
  2. QR kodlu (kare kodlu) çek işlevi herhangi bir ücret talep etmez.
  3. Ödeme kolaylığı sağlar.
  4. Nakit taşıma riskini ortadan kaldırır.
  5. Çek sahipleri, çekmecenin geçmiş çek ödeme alışkanlıklarını hızlı bir şekilde görebilir.
  6. Çek sahibinin çek ödeme alışkanlıklarını dikkate alan çek sahibi, çeki kabul edip etmeyeceğine kolayca karar verebilir.
  7. QR kodlu (kare kodlu) çek için ek ücret alınmaz.

Hazır Çek

Kullanıma hazır çek, mevcut bir çek defteri işlevi gören bir çek ürünü olup, hesaptaki bakiye yetersiz olsa dahi çek defterinde banka tarafından garanti edilen tutarın tamamını aynı anda ödeyeceğiz. İş hayatınızı iyileştirebilir, nakit akışınızı destekleyebilir ve pazardaki itibarınızı artırabilir. Satıcının önceki risk algısını olumlu yönde etkileyerek garantinizi genişletir. Firmanın mal ve hizmet alımında yapacağı tüm ödemelerde nakit taşıma riskini ortadan kaldırabilir, müşterilerden aldığınız çekleri tahsil veya ipotek için bankamıza teslim edebilirsiniz.

Ziraat Bankası Çek Bozdurma

Ziraat Bankası Çek Bozdurma

Hazır Çek Özellikleri Nelerdir?

  • Ödeme kolaylığı sağlar.
  • Nakit taşıma riskini ortadan kaldırır.
  • Kontrol listesinde “Hazır Kontrol” ibaresi vardır.
  • Çek karneleri sadece üye işyeri çek türleri ve TL cinsinden düzenlenebilir.
  • Garanti tutarı basım tarihinden itibaren 3 yıl içinde geçerlidir.
  • Çek karnesi başvurusu 10 veya 25 yaprak şeklinde verilecek olup, her çek için teminat limiti 5.000 TL, 10.000 TL, 25.000 TL, 50.000 TL, 75.000 TL, 100.000 TL veya 250.000 TL’dir.

Elektronik Çek ve Senet Transferi

Ziraat Bankası Elektronik Çek/Senet Sistemi; ağırlıklı olarak çek / senet şeklinde tahsil eden kurumlara ait çek / senetlerin elektronik ortamda Ziraat Bankası sistemine tahsil edilmek üzere aktarılmasını sağlayan nakit yönetimi hizmetidir. Ziraat Bankası elektronik çek / banknot sisteminde, şirketin muhasebe sistemleri ile entegre olarak ihtiyaçlarınıza uygun özel çözümler geliştirilebilir.

Çek Kırdırma (Bozdurma) İşlemi Nedir?

Yaygın bir ifadeyle çek kırdırma işlemi, vadesi henüz gelmemiş olan çeklerin nakit paraya çevrilmesidir. Bankalar veya faktoring şirketleri çeşitli değişkenlere bağlı olarak faiz ve komisyon almaktadır. Bu, alacaklının çek üzerindeki tutardan daha az para aldığı anlamına gelir. Alıcının bakış açısından, çekin çok uzun olduğu veya acil nakit sıkıntısı olduğu durumlarda faiz ve komisyon indirimleri yapılabilir. Piyasa açısından, bir çekin saklanması, çekin mülkiyeti değiştirmek için kullanımından kaynaklanan meşru bir hak doğurur.

Çek Bozdurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Öncelikle, yaygın olarak bilindiği üzere çek bozdurma işlemleri, yani çekler için uygun kurumu seçmelisiniz. Çekten nakde işlemi, çekin ait olduğu banka dışındaki bankalardan da yapılabilmektedir. Özellikle çok sayıda çek söz konusu olduğunda, uygun faiz oranları ve komisyonlar sunan kurumlar tercih edilmelidir. Alacağınız ödeme aşağıdaki faktörlere bağlıdır;

  • Vade tarihi ve çek tutarı.
  • İşlem hacminiz.
  • Çekin sahibinin taşıdığı risk.
  • Çek nasıl bozulur

Ödeme, finans kuruluşunun komisyonu artı çek tutarının tüm faizi düşülerek hesaplanır. Faiz ve ücretler, finans kuruluşunun maliyet yapısına ve risk algısına göre değişiklik gösterecektir. Tüm bu değişkenler dikkate alınarak en uygun ödemeyi yapan kuruma ödeme yapılmalıdır. Piyasa ekstresinde çek kırma işlemi onaylandıktan sonra komisyon tutarı düşülerek çek tutarı alıcı hesabına aktarılır. Nakite çevrilen çek ciro edilir.

Çekin çevrilmesi, kredi hakkının devredilmesi anlamına gelir. Bu noktadan sonra çekin ilk alacaklısı iptal edilir ve çek kırma kuruluşu yerine geçer. Ancak bunu yapmadan önce çekin sağlam ve iade edildiğinden emin olun. Daha önce alınan bir çekin karşılıksız kalması durumunda, çeki iptal eden ve çeki yazan kişi yasal bir yükümlülük altına girer.

Bu, bir ödeme işlemi için çekle ilgili olarak istenmeyen bir durumla karşılaşacağınız anlamına gelir. Kendinizi bu riske karşı korumak için ticari kredi sigortası yaptırabilirsiniz. Bir önceki yazımız olan Çek Karşılığı Kredi Nasıl Alınır? sayfasına giderek bu konu hakkında da bilgiler alabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.