İYİ PARA HABER

İstifa Etme ile Müstafi Sayılma Arasındaki Farklar

06.06.2021
İstifa Etme ile Müstafi Sayılma Arasındaki Farklar

İstifa Etme ile Müstafi Sayılma Arasındaki Farklar nelerdir? Memuriyetten çekilme ve istifa etme arasındaki farkları sizler için hazırladık. Yazımızı okuyarak bilgi alabilir, sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz.

Kanunlar hem devlet memurlarının hem de kamunun hakkını korumak amacıyla devlet memurlarına memuriyetten istifa etme ve kamuya da memuru müstafi sayma yetkisi vermektedir.

Kamuda çalışan bir memur işini beğenmeme, iş değiştirme, taşınma, ailevi mesele gibi sebeplerden dolayı istifa edebilmektedir. Devlet bu hakkı tüm memurlarına vermiştir. Fakat devlet, kamuda çalışan memuru işini yapmama, izinsiz işe gelmeme gibi sebeplerden dolayı da müstafi sayma yetkisini kendisinde tutmaktadır. İstifa etme ile müstafi sayılma arasındaki farklar ise durumdan duruma değişiklik göstermektedir.

Memuriyetten Çekilme ve İstifa Etmiş Sayılmak Arasındaki Farklar Nelerdir?

Devlet memurunun istifa etmesi, memurluk haklarından vazgeçmesi anlamına gelmektedir. Bir memur istifa etmek isterse bunu çalıştığı kuruma yazılı olarak bildirmek zorundadır. Kurum eğer istifa dilekçesine onay verirse memurun kamuyla iş anlamında ilişkisi kesilir.

Müstafi sayılmak ise müstafi sayılan memurun 657 sayılı Memurlar Kanunu ile devlet ile ilişkisinin hiçbir hak verilmeden kesilmesidir.

  • İstifa eden memurun istifası kabul edilmez ise kabul edilene kadar görevini icra etmek zorundadır. Bu zorunluluk 1 ay kadardır. 1 ayın sonunda memur üstüne haber vermek şartıyla memurluğunu yasal olarak bırakabilir. Şayet acil bir durum varsa 1 ay bekleme şartı aranmaz.
  • Memur görevi itibariyle devir-teslimle mükellef ise bu işlemlerinin tamamlanmasının ardından işi bırakabilir.
  • Memur rütbeli asker, kaymakam gibi derecelerdeyse ve olağanüstü hal, savaş, doğal afet gibi olayların varlığı söz konusuysa yerine yeni bir atama olmayana kadar istifası kabul edilmez.
  • Usulüne uygun bir şekilde istifa eden memurlara devlet tarafından 6 ay geçmesi durumunda yeniden memuriyettik verilebilir.
  • Bir memurun hiçbir sebep göstermeksizin 10 gün boyunca kesintisiz memurluğunu yerine getirmemesi ise memurun müstafi sayılması için yeterlidir.
  • Memur mazereti bulunduğu için izin almış olabilir fakat mazeret durumunun ortadan kalkması sonucunda memurun görevine dönmemesi de müstafi sayılma nedenidir.
  • Görev yeri değişikliği halinde görev yerine 15 gün içinde gitmeyen memurlar da istifa etmiş sayılır.
  • Müstafi olarak memurluktan ayrılan bir kişinin tekrar memur olabilmesi için en az 1 ile 3 yıl beklemesi gerekmektedir. Rüşvet, kamu malını çalmak gibi durumlarda ise müstafi sayılan memurların memur olma ihtimali tamamen ortadan kalkmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.