İYİ PARA HABER

E Devlet İşsizlik Maaşı Başvurusu ve Sorgulama

08.08.2021
E Devlet İşsizlik Maaşı Başvurusu ve Sorgulama

Türkiye gelişmekte olan bir ülke olduğundan işsizlik oranı oldukça yüksektir. Özellikle de pandeminin ekonomiye verdiği olumsuz neticeler, sayısız işletmenin kapanmasına ve geçici işsizliğin ortaya çıkmasına neden olmuştur. E devlet işsizlik maaşı başvurusu ve 2021 işsizlik  maaşı başvuru şartları nelerdir? gibi sorular, vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. İşte, 2021 işsizlik maaşı hakkında her şey bu yazımızda.

İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları

İŞKUR tarafından işsizlere verilen işsizlik maaşı başvurusu için İŞKUR komisyonu tarafından belirlenen şartların taşınması gerekmektedir. İşsizlik maaşı başvurusu için vatandaşın kendi isteği dışında işten çıkarılmış olması gerekir. Aksi durumda işsizlik maaşı başvurusunda bulunamaz. Başvuru şartları;

  • Vatandaş işten çıkarılmadan önce 120 gün çalışmış olması gerekir,
  • Vatandaşın işine son verildikten sonra, geçmiş 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemesinin yapılmış olması gerekir,
  • İşten çıkarılan vatandaşın, işten çıkarıldığı tarihi takip eden 30 gün içinde başvuruda bulunması gerekmektedir. Eğer 30 günden sonra başvuruda bulunmak için kanıtlanması mümkün olan bir mazeretinizin bulunması gerekmektedir.

Bu şartları taşıyan herkes E-devlet sistemi üzerinden giriş yaparak işsizlik ödeneğine başvuruda bulunabilmektedir. Ayrıca işsizlik maaşı için İŞKUR binasına veya İŞKUR elektronik sitesi üzerinden de başvuru yapılmaktadır.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Verilir?

İşveren tarafından işten çıkarılan işçi, İŞKUR tarafından belirlenen şartları yerine getirirse, en az 6 en fazla 10 ay boyunca işsizlik ödeneği alır. Eğer kişi, kendi rızası ile işten çıkış yapmışsa, işsizlik ödeneğinden yararlanamamaktadır.

İşsizlik Maaşı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

İşveren tarafından işten çıkarılan vatandaşlar, gerekli belgeler ile işsizlik maaşı başvurusunda bulunabilir. İşveren tarafından işten çıkarılan işçinin, işveren tarafından işten çıkarıldığını beyan eden bir belge alması gerekir.

E Devlet İşsizlik Maaşı Başvurusu ve Sorgulama

E Devlet İşsizlik Maaşı Başvurusu ve Sorgulama

İşten çıkarılan vatandaşın, işten çıkarıldığı tarihi takip eden 30 gün içerisinde gerekli belgeler ile başvuruda bulunması gerekmektedir. Gerekli belgeler şunlardır;

  • TC kimlik kartı, pasaport veya ehliyet fotokopisi
  • İşveren tarafından işten çıkarıldığını beyan eden belge ile İŞKUR binasına giderek gerekli birimi teslim etmelidir.

İşsizlik Maaşı Hesaplama E Devlet

İşsizlik maaşı hesaplama işlemi asgari ücretin %40 ından az olamaz. Ayrıca işten çıkarılan kişinin son 4 ay içerisinde aldığı ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Örneğin; son 4 ay içinde, her ay 5.000 TL maaş alan bir kişi, 10 ay boyunca aylık 2000 TL işsizlik maaşı alır.

İşsizlik maaşı kişinin aldığı maaşa göre değişkenlik göstermektedir. E Devlet sistemine giriş yaparak, İşsizlik maaşı hesaplama hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. E-devlet sistemine giriş yapabilmek için şifreniz yoksa, en yakın PTT şubesinden 2-3 TL karşılığında yeni bir şifre alabilirsiniz.

Siteye giriş için: www.turkiye.gov.tr

İşsizlik Maaşı Sorgulama PTT

İşsizlik maaşı sorgulama PTT aracılığıyla yapılabildiği gibi E devlet ve İŞKUR üzerinden de yapılmaktadır. En yakın PTT şubesine giderek, İşsizlik maaşı başvuru aşamasını öğrenebilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

İşveren tarafından işten çıkarılan ve İŞKUR tarafından işsizlik ödeneği verilen vatandaşların işsizlik maaşının kesildiği durumlar şunlardır;

  • Vatandaş, sigortalı bir işe başlarsa
  • Yüz kızartıcı olaylardan hüküm yerse
  • 10 ay boyunca işsizlik maaşı aldığında vatandaşın, işsizlik maaşı otomatikmen kesilir.

İşsizlik maaşı, binlerce dar gelirli ve işsiz ailelere büyük destek sağlamaktadır. Sizde, işsizlik maaşı başvuru şartlarını taşıyorsanız, En yakın İŞKUR binasına veya E-devlet sistemine giriş yaparak başvuruda bulunabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.