İYİ PARA HABER

İdari Takip ve Yasal Takip Nedir?

20.11.2023
İdari Takip ve Yasal Takip Nedir?

İdari Takip ve Yasal Takip Nedir?: Bankalara borcunuz bulunuyorsa sözleşmede belirtilen tarihte ödeme yapmanız gerekir. Aksi durumda adınıza idari takip ve kanuni takip süreçleri başlatılır.

İdari takip ve yasal takip nedir? Bu iki takip türü kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesapların ödemesi geciktirildiği zaman devreye girer. Bu yazımızda idari ve yasal takip hakkında detaylar vereceğiz.

İdari Takip Nasıl Olur?

Bankaya borcunuz bulunuyorsa istenilen tarihte asgari ödemesini gerçekleştirmelisiniz. Kredi kullandığınız zaman ödemeleriniz aylık yapılır. Kredi kartı harcamalarında ise o ayın kendi ekstresine borcunuz yansıtılır. Ekstrenin kesim tarihinden 10 gün sonra ödeme yapmanız gerekir.

Kredili mevduat hesabında günlük faiz oranı yaptığınız harcama limiti üzerinden hesaplanır. Bu faiz oranlarını mutlaka ödemeniz gerekir. Ödemelerinizde gecikme yaşanırsa kredi notu düşmeye başlar. Gecikme süre devam ettikçe kredi notunuz daha da azalacaktır. Ödemelerimiz üç aydan fazla olursa idari takip işlemleri başlar. İdari takip işlemi başlama tarihinden itibaren bankalar sizinle görüşür. Borcunuzu yeniden yapılandırmak için bu görüşmeyi gerçekleştirebilirsiniz. Borç yapılandırma konusunda anlaşma sağlarsanız borcunuzun üzerine faizde eklenir. Burada faiz oranları daha yüksektir.

Kanuni Takip Nedir?

Üç aylık dönemde herhangi bir ödeme gerçekleştirmemeniz durumunda idari takip yerine bankalar kanuni takip modelini tercih edilir. Banka sizlere yedi günlük ödeme süresi sunar. Bu süre içerisinde borcunuzun tamamını ödemenizi ister. Borcunuzu ödememeniz durumunda kanuni takip işlemleri başlar. Kanuni işlemi başladığı zaman bankalar ve avukatları borcunuza karşılık haciz talebinde bulunur. Bankalardan kredi çekerken bu iki konuya dikkat etmelisiniz. Her iki durumda da ciddi zararlara uğrayabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.