İYİ PARA HABER

Tarımsal Destekleme Politikaları

Tarımsal Destekleme Politikaları

Tarımsal destekleme için çiftçimiz, girişimcilerimiz ve daha birçok insanımız araştırmalar yapıyor. Yapılan araştırmalarda olumlu sonuç bulamayanlar için bizler en güncel haliyle yazımızda paylaştık. Tarımsal destek veren yerler ve verilen destekler kişilere göre ayarlanır uygun şartlarda dağılımı yapılır. Verilecek olan desteklerin olumlu olumsuz şartları mevcuttur.

Yapılan destekler 1990 yıllardan günümüze kadar varan büyük desteklerdir. Daha önceki yıllarda da üreticiye destekler veriliyordu. O yıllar da üretici çok bilinçli değildi ve yapılan desteklerden haberleri yoktu. Günümüzde teknoloji her durumda bilgilenmemize yardımcı olmaktadır. Hayatı çoğu yönde olumlu etkileyen teknoloji sadece haber almak için değil günlük yaşantımızı da kolay hale getiriyor. Çiftçimiz de tarlada, kapalı üretim alanlarında ve daha birçok alanda teknolojiden yararlanıyor.

Tarımsal destekleme üreticiye fayda sağlıyor. Yapılan bu destekler onların işini kolaylaştırmak ve daha fazla üretim sağlamak için yapılıyor. Üretici üretecek ki ekonomi kazansın ve devlet kalkınsın. Tarlada yapılan faaliyetler hiç kolay değildir. Bir ürünü yetiştirmek için önce toprağı hazırlamak gerekir. Ekilecek olan tohum belirlenir. Tohum ekilince ilaçlaması yapılır ve hasat zamanına hazırlık yapılır. Hasat zamanı geldiğinde üretilmiş ürün hasat edilir. Bütün bu işleri yapmak hiç kolay değildir. Tarlaya ekilmiş ürünün tohumu, ilacı, gübresi, mazotu ve işçi maliyeti gibi çok sorunu vardır. Yapılmış onca harcamanın tarladan çıkan üründen karşılanması beklenir fakat çoğu zaman beklenen olmaz.

Bu sebeple de devlet üreticiye tarımsal destekleme yapar. Yapılacak desteğin sınırlı destekler olduğunu bilmekte fayda var. Üreticinin işini kolaylaştırmak için yapılmış bu desteklerin birkaçı girişimci desteği, hayvancılık desteği ve tarım desteği gibi desteklerdir. Üretilen ürünün maliyetini karşılamasa da bir kısmı için rahat nefes aldıracak önemli desteklerdir. Ürünlerin fiyatlarını belirlemek ise dünya fiyatları, yurtiçi borsa fiyatları ve enflasyon gibi durumlar gözeterek belirlenir. Belirlenmiş fiyatlar çiftçiye olumlu yansımaz. Üreticinin cebinden çıkan para ile kazancı arasında çok fark olur.  Üretici ayrıca bir emek harcar harcanan emeğin karşılığı da emekçiye verilmez. Bütün bunlara karşı koymak ve üreticinin yükünü hafifletmek için tarım destekleri yapılır.

Tarımsal Destekleme Politikaları ve Ödemeleri

Tarımsal destekleme ödemeleri yapılmış başvurulara ve şartlara göre değişir. İlk olarak sizlere hangi desteklerin var olduğunu anlatalım. Daha sonrasında ise hangi destek ne kadar, şartları nelerdir diye maddeler halinde sizlere aktaralım.

  • Mazot desteği
  • Gübre desteği

2020 yılında verilen mazot ve gübre desteği üreticimizin işine yarayan en avantajlı destektir. Destek ödemeleri 2020 yılı içerisinde ödenmeye devam ediyor. Bu destekten faydalanmak için Tarım İl Müdürlüğüne yazılı başvuru yapabilirsiniz. Mazot ve gübre desteği için 33 milyon TL ayrılmıştır. Ayrılan bu destek 27 Ocak 2020 itibariyle başvurusu onaylanan kişilere yatırılmaya başlanmıştır. Yapılan desteğin yıl içerisinde devam edeceğini Tarım İl Müdürlüğü açıklamıştır.

Tarımsal destekleme ödemeleri yapılmaya devam ederken başvuracak kişilerin bazı şartlara uyması gerektiği bilgisini de verelim. Başvuru yapmadan önce şartların size uyup uymadığına bakın ve ona göre başvuruda bulunun. Aksi taktirde yapmış olduğunuz başvuru olumsuz sonuçlanabilir. Mazot ve gübre desteği için gereken şartları aşağıda maddeler halinde verdik.

  • Üreticinin kayıt sisteminde kaydı olması
  • Bakanlık tarafından belirlenen günde başvuru yapması
  • Gübre desteği için en az bir dekar arazi sahibi olması
  • 50 dekardan fazla araziye sahip olanların toprak analizi yaptırması

Bu şartları yerine getirdiğiniz zaman sizde mazot ve gübre desteği alabilirsiniz. Toprak analizi yaptırmayanlar ise yalnız mazot desteği alma hakkı kazanır ve gübre desteği alamaz. Yapılacak mazot desteği ise 100 liralık mazotun 50 lirası devlet tarafından karşılanır. Yapılmış tarımsal destekleme içeriğinde tohum, fidan, hayvancılık, yem parası yardımı gibi ödemelere de yer verilir. Verilmiş bu destekler ve ayrılan limitler de yazımızda mevcut.

  • Anaç koyun ve keçi desteği 580 milyon
  • Hububat ve baklagiller desteği 120 milyon
  • Dane mısır desteği 20 milyon
  • Sertifikalı tohum ve fidan üretim desteği 6,8 milyon

Tüm bu destekler üretici ve çiftçimize sunulan işlerini kolaylaştıracak desteklerdir. Almak istediğiniz desteğin şartları size uyum sağlıyorsa zaman kaybetmeden başvurularınızı yapın. Her desteğin kendine uygun zaman dilimi vardır. Sizin ihtiyacınız olan destekleri zaman aşımı olmadan almanız sizin için çok faydalı olur.

Tarım Destekleme Politikaları ve Yönlendirme Kurulu

Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulunun kendilerine verilmiş görevleri vardır. Bu görevleri en doğru şekilde yapmak zorundadır. Tarımsal destek politikalarını uygulamak ve gereken tedbirleri almak görevlerinden biridir. Yapmış oldukları destek ödemelerin düzenlenmesi ve dağılacak miktarın ayarlanması gibi birçok görevleri vardır. Günümüzde sürekli güncel olarak dünyadan ve yurttan bilgileri kolayca ediniyoruz.

Bu kurul tarım haberleri ve bilgilendirmeleri de bizlere vermekle yükümlü olan bir kuruldur. Her güncel tarım haberini bize en doğru şekilde iletmek kurulun desteklerinden üreticiyi bilgilendirmek kurulun en önemli görevidir. Doğru kaynaktan bilgi edinmek bizler için çok önemlidir. Yalan haberler yayan çok medya unsuru olduğu için edineceğiniz yalan bilgiyle tarım desteği gibi durumlardan faydalanamazsınız.

Tarımsal Destekleme Politikaları

Tarımsal Destekleme Politikaları

Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’nun çok sayıda görevi vardır bu görevlerin birazını yazımızda anlattık. Diğer görevlerini de sizler için derledik. İşte o görevlerin neler olduğu hakkındaki yazımız. Tarımsal olarak kırsal kalkınma ve destekleme uygulamalarını kontrol ve takip etmek. Kırsal alanda uygulanacak projelerle ilgili olarak uluslararası iş birliği çerçevesinde çalışmalar yapmak ve koordinasyonu sağlamak. Anlaşmalarda öngörülmesi yapılan hususların gerçekleşmesinde yardımcı olmak.

Genel Müdürlükçe verilen görevlerin tamamlanmasında yardımcı olmak gibi birçok görevi mevcuttur. Bahsetmiş olduğumuz kurul için çok sayıda görev ve ilgilenmesi gereken mevzular vardır. Vatandaşa ve özellikle üretici ve çiftçiye büyük kolaylıklar sağlayan sağlam bir kuruldur.

Sizlere bu yazımızda Tarımsal Destekleme Politikaları hakkında bilgiler verdik. Bir önceki yazımız Vakıfbank’tan Çiftçiye Tarım Kredisi Başvurusu ve Tarım Kredisi, Hangi Banka Ne Kadar Kredi Veriyor? sayfalarına giderek bu konu hakkında bilgil alabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.