İYİ PARA HABER

Emekli Maaş Kesintisi Sorgulama Nasıl Yapılır?

18.11.2023
Emekli Maaş Kesintisi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emekli Maaş İlaç Kesintisi sorgulama nasıl yapılır? Emekli maaş ilaç kesintisi sorgulama yapmak için nereye bakmak lazım? Sizlere bu yazımız da emekli maaşlarında olan kesintiler hakkında bilgiler vermek istiyoruz.

Emekli maaşını aldığınız zaman bazı durumlarda beklediğiniz maaşlardan daha düşük tutarda para yattığını görebiliriz. Bu durumda eğer böyle bir kesinti varsa, maaş kesintisini SGK yapmış demektir. İlaç alındığı zaman, bir sonraki ayda sizin emekli maaşınızda bir kesinti olacaktır. Eğer emekli maaşınız düşükse ve sistem üzerinden neden emekli maaşınızın düşük olduğunu düşünüyorsanız, 4a emekli maaşı, 4b emekli maaşı ve 4c emekli maaşı alan kişiler, bazı yöntemler ile bu kesintilerin nerden olduğunu öğrenebilirler.

Ayrıca emekliler, maaşlarından kesinti olmaması için yeni bir yasa beklemektedirler. Emekli maaşlarından kesintinin olmaması için sunulan bu kanunda henüz onay alınmadığını söylemek istiyoruz. Buna göre emekli olan kişiler, ilaç alımlarında maaş kesintisi olacaktır.

Emekli Maaşı İlaç Kesintisi

Emekli maaşınızı aldığınız zaman ne kadar emekli maaşınızın limit olarak yatacağını bilirsiniz. Hesaplayarak çektiğiniz bu maaşlarda bazen eksik ödemeler insanların canını sıkmaktadır. Bu eksik ödemeler doktor kontrolü ve ilaç alımları yüzünden olmaktadır. Ayakta muayene olsanız bile, emekli maaşlarından belirli bir kesinti olmaktadır. Genellikle en fazla kesilen oran %10 civarındadır. 3 kutuya kadar yazılan ilaçlarda 3 TL, 3 kutudan fazla yazılan ilaçlarda tane başı 1 TL ödenmektedir.

İlaç alımlarınızın olduğu gibi hemen maaşınızdan düşmeyecektir. Bir sonraki ay aldığınızda, bu ilaç kesintisi maaşınıza yansır. Muayene olduktan sonra ayrıca eczanelerde de katılım payı ödemesi yaparsınız. SGK üzerinden verilen bu ilaçlarda da katkı paylarını eczanelere ödersiniz. Sigortalı olan kişilerden %20, emekli olan kişilerde ise %10 katkı payı kesilecektir.

Emekli Maaş Kesintisi Sorgulama

Emekli maaşınızdaki kesintileri öğrenmek için en kolay yönlerden birisi e-devlet sistemidir. Bu sistem üzerinden şifrenizi girerek hemen sorgulama yapabilirsiniz. Eğer e-devlet şifreniz yoksa, size en yakın PTT şubesine giderek kimliğinizi verip 2 TL karşılığında alabilirsiniz. E-devlet sistemi haricinde SGK kurumlarına giderek de işlem yapmanız mümkün. SGK Müşteri Hizmetleri Numarası (Çağrı Merkezi) numarasını arayarak hemen ne kadar kesinti olduğunu ve bu kesintilerin neden olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca aşağıda verilen bağlantılara da girerek işlem yapabilirsiniz.

4A Emekli Maaş kesintisi sorgulama

4B Emekli maaş kesintisi sorgulama

4C Emekli maaş kesintisi sorgulama

Emekli Maaş Kesintisi Şifresiz Sorgulama Olur mu?

Emekli maaşınızı sorgulamak için internet ortamında şifresiz olarak işlem yapamazsınız. Artık devletin bir internet sitesi olan e-devlet sitesine girerek, SGK ile ilgili tüm bilgileri alabilir, sorgulamaları ve başvuru evraklarınızı buradan vererek takip edebilirsiniz. 2020 yılından itibaren bir sorgulama yapılacaksa TC kimlik ve e-devlet şifreniz ile hemen işlem yapabilirsiniz. PTT’ye Gitmeden E-Devlet Şifresi Alma Yöntemi sayfasına giderek bu konu hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Aile Hekimlerinden Katkı Payı Ödenir mi?

Aile hekimlerine gidip muayene olduğunuz zaman bir ücret ödemezsiniz. Bu işlem hastanelerde ve sağlık ocaklarındaki yoğunluğu azaltmak için yapılmıştır. Muayene olduktan sonra, ilaç almaya gittiğinizde bu ücreti ödeyeceksiniz. Bu ücret aynı günde ödenmez. 30 gün sonra sisteme yansır ve bir sonraki ilaç alımlarınızda bu parayı ödersiniz. Eczanelere gittiğinizde eczacı arkadaşlar sizin ne kadar borcunuzun olduğunu söyleyecektir. Bu paralar katkı paylarıdır. Bu paralardan ayrıca maaşınızdan da ufak ilaç kesintileri olacaktır.

Sizlere bu yazımızda Emekli Maaş Kesintisi Sorgulama Nasıl Yapılır? hakkında bilgiler verdik. Sizlerde bu konu hakkında sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz. Bir diğer yazımız olan Emekli Maaşı Bloke Olur mu? Hangi Durumda Maaşıma El Konulur? sayfasına giderek bu konu hakkında da bilgi alabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.