İYİ PARA HABER

İcra Dosyası Kapatma Talebi Nasıl Yapılır?

08.03.2023
İcra Dosyası Kapatma Talebi Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda oldukça sıkıntılı günler geçiriyoruz. Bu durumda işleri kötü olan ve bankalarla arası iyi olmayan çok kişi vardır diyebiliriz. Bankalardan özellikle ödeme yapılmadığı zaman İcra işlemleri uygulanmaktadır. Bu durumda merak eden kişilerin en çok karşılaştıkları sorunlardan birisi olan İcra Dosyası Kapatma Talebi Nasıl Yapılır? hakkında sizlere araştırmalar yaptık. Sizlerde eğer icralık olduysanız ve icra dosyası kapatma talebi yapmak istiyorsanız, yazımızı okuyabilirsiniz.

İcra işlemleri, borçlu olan kişinin belirtilen borcu ödememesi durumunda, Mahkeme kararı ile mal varlıklarına icra koyma işlemleridir. İcralık olduğunuz zaman, bir iş yerinde çalışıyorsanız maaşınıza bloke gelebilir, mal varlığınız varsa icraya koyan kişi sizin mal varlıklarınıza ipotek edebilir. Bu yüzden oldukça sıkıntılı bir süreç diyebiliriz. İcra işlemleri de ilamlı ve ilamsız olarak iki gruba ayrılmaktadır. Kısaca;

  • İlamlı icra; mahkeme kararına bağlı olarak yapılan bir icra türüdür.
  • İlamsız icra; mahkeme kararı gözetilmeden para ve teminat  alacıklarının tahsilat için başlattıkları bir icra türüdür.

İcra Dosyası Kapatma İşlemi

İcra dosyasını kapatmak istiyorsanız, icra dosyasında belirtilen borcu ödemeniz gerekmektedir. İcra borcunu ödemediyseniz, borcunuz açık dosya olarak sürekli karşınıza çıkacaktır. Bu şekilde bir kapatma yapamazsınız.

Yasal olan kanunlara göre, alacaklı kişi bir avukata vekalet vererek icra takibi başlatabilir. Bu sebeple sizin bu durumdan sonra alacaklı kişi ile değil avukat ile muhattap olmanız gerekmektedir. İcra dosyası açılan kişi, bu dosyayı kapatmak istiyorsa İcra dosyasının borcunu tamamen ödemesi gerekmektedir.

İcra Dosyası Kapatma Ücreti Var mı? Ücretli mi?

İcra dosyası kapatma işlemlerini yapacağınız zaman belirli icra dairesine giderek buradan ücret ödeyip, dosyayı kapatabilirsiniz. Bağlı bulunan icra dairesine giderek, borcu yoktur kağıtlarını verirseniz icra dosyanız kapanacaktır. Bu durumda ödeyeceğiniz miktar 30 TL ile 50 TL arasında değişiklik göstermektedir. Özellikle banka icra dosyalarını kapatan kişilerin tekrardan banka çalışmaları yapabilmesi için bu dosyaları hemen kapatması gerekiyor.

E-devlet üzerinden de dosya işlemlerinizin açık olduğunu öğrenebilir, sorgulamasını e-devlet hesabınızdan istediğiniz zaman yapabilirsiniz. E-devlet sistemine giriş yapmak için şifre oluşturmanız gerekmektedir. PTT şubelerine giderek 4 TL karşılığında PTT e-devlet şifresi alabilirsiniz.

İcra Dosyası Kapatma Talebi Nasıl Yapılır?

İcra Dosyası Kapatma Talebi Nasıl Yapılır?

Adıma İcra Dosyası Açılmış

Adıma icra dosyası açılmış ve bundan benim haberim yok diyorsanız, bu duruma itiraz edebilirsiniz. Sürekli olarak e-devlet sistemi üzerinden icra dairesi sorgulaması yaparak, adınıza icra var mı, yok mu öğrenebilirsiniz. İcra dosyası açılmış ise ve zamanında itiraz etmediyseniz, borcu kabul etmiş sayılırsınız. Adınıza icra dosyası açılmaması için TC kimlik bilgilerinizi her yerde vermeyiniz.

İcra Dosyası Kapatma Talebi Nasıl Yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, icra dosyası kapatmak istiyorsanız icra dairesine giderek borcu yoktur kağıtları ile birlikte bir dilekçe vermeniz gerekmektedir. İcra dosyasını kapatırken sadece icra borcu değil, üzerine faizleri de ödersiniz. Bunun için tüm miktarı öğrenip, ona göre kapatın ve işlem yaptığınız avukatlık firmasından veya varlık firmasından borcu yoktur kağıtlarını muhakkak alın. Detaylı bilgi için İcra Müdürlüğü resmi sitesine bakabilirsiniz.

E-Devlet ve Online İcra Dosyası Kapatma

E-devlet sistemi üzerinden icra dosyası kapatmak istiyorsanız, Varlık şirketi veya borcunu ödemesini yaptığınız avukatlık bürosundan UYAP üzerinden bir dilekçe yazmasını sağlamanız gerekmektedir. E-devlet sistemi ile giriş yaparak UYAP sitesi üzerinden bu işlemleri görebilir, dosyaların sorgulamasını yapabilirsiniz.

Sizlere yazımızda İcra Dosyası Kapatma Talebi Nasıl Yapılır? hakkında bilgiler verdik. İcralık Olan Kimseye Kredi Verilir Mi? (Yasal Takibi Olanlar İçin) sayfamıza giderek, icra sonrası hangi bankalardan kredi alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.